Activiteitenverslag 2024

2024 was een belangrijk politiek jaar, met verkiezingen op federaal, Vlaams en lokaal niveau. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen houdt voortdurend de vinger aan de pols van het gezinsbeleid. Dat blijkt alweer uit dit overzicht van onze activiteiten van 2024.

2024 was een belangrijk politiek jaar, met verkiezingen op federaal, Vlaams en lokaal niveau. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen houdt voortdurend de vinger aan de pols van het gezinsbeleid. Vaststelling: men verwacht steeds meer van gezinnen.  

Onze Dag van het Gezin 2024 kaartte het discours aan over het belang van de eerste 1.000 dagen. Hoe waardevol ook, dit kan veel druk leggen op de schouders van ouders. Ook in onderwijs, activering en jeugdhulp komt meer en meer verantwoordelijkheid in het kamp van de ouders te liggen. Onze Staat van het Gezinsbeleid van 2024 maakte hier kanttekeningen bij. Vooral de meest kwetsbare gezinnen dreigen gesanctioneerd te worden. 

In het Gezinskabinet, een project samen met de Gezinsbond, keken we vanuit een ander perspectief: wat verwachten gezinnen van de overheid? Hoe kan onze samenleving een betere ondersteuning bieden voor gezinnen? Het was een uitdagend en belangrijk proces: gezinnen zijn een moeilijk te bereiken doelgroep in participatieprocessen, daarom wordt hun stem vaak niet gehoord. Het project gaf ons inspiratie om met hun vragen verder mee aan de slag te gaan. Zo bouwen we bijvoorbeeld verder aan een warme school of aan een meer divers-sensitieve gezinsondersteuning. 

Eind 2024 mochten we op een inspiratiedag de methodiek van gezinscoaching voorstellen. Gezinscoaches capteren de noden van gezinnen en werken aan oplossingen, op het tempo van elk gezin. Ze zijn langdurig aanwezig als spil- en vertrouwenspersonen én belangenbehartigers. En ze hebben een generalistische blik op verschillende levensdomeinen, allemaal vaardigheden die ook in de opleiding Gezinswetenschappen aan bod komen. 

Het werk van het kenniscentrum versterkt de opleiding Gezinswetenschappen en vice versa. We hebben dezelfde inzet. Hoe kunnen we de noden en vragen van gezinnen zichtbaar maken, vooral van gezinnen in een kwetsbare situatie? Hoe kunnen we de begeleiding van gezinnen hierop afstemmen? Hoe kunnen we een belangenbehartiger zijn voor gezinnen en een gezinsreflex binnenbrengen in organisaties en beleid? Dat is waar wij ons nu en in de volgende jaren voor engageren. 

Kathleen Emmery 
Diensthoofd Kenniscentrum Gezinswetenschappen  

Miet Timmers 
Opleidingshoofd Gezinswetenschappen en Psychosociale Gerontologie  

 

JV KC GW 2024 cover