De pijn diep vanbinnen. Ouders na racisme-ervaringen

Boekvoorstelling op donderdag 20 maart 2025, 9:00-13:00 u, Campus Schaarbeek

Psychologe en docente Birsen Taspinar begeleidt al vele jaren mensen die te maken hebben met racisme. De ervaringen van ouders zijn wat dat betreft onderschat. Toch heeft racisme-stress een duidelijke impact op de ouder-kindrelatie. In dit boek getuigt ze over racisme-pijn en de veerkracht waarmee gezinnen hier dagelijks mee omgaan. Wat kunnen hulpverleners uit hun verhalen leren?

Het boek bevat de conclusies van ons onderzoekRacisme-ervaringen van ouders en kinderen: een uitdaging voor gezinsondersteuning’. 

Met dank aan LEVL, onze partner voor dit event.

In de media

Boekvoorstelling

De pijn diep vanbinnen. Ouders na racisme-ervaringen

“Het is bijna een flashback. Ik was als veertienjarige tegengehouden in de winkel. En nu overkwam dat ook mijn kind. Dat ook mijn kinderen zich extra moeten bewijzen en nog zoiets moeten meemaken vind ik onrechtvaardig. Het doet iets aan mijn geloof in de samenleving. Je krijgt het gevoel dat het niet meer goed komt.” 

Woorden van een Congolees-Belgische moeder. Ze is een van de tientallen ouders van kleur met wie psychologe Birsen Taspinar in gesprek ging, in het kader van ons onderzoeksproject ‘Racisme-ervaringen van ouders en kinderen: een uitdaging voor gezinsondersteuning’. 

Daarnaast begeleidt zij al vele jaren mensen met trauma’s, onder meer in relatie tot racisme. Veel cliënten vertellen haar over de diepe wonden van racisme. 

In dit boek trekt ze al deze draden van haar onderzoek en haar praktijk samen. Welke ervaringen hebben ouders met racisme en discriminatie? Wat is de impact ervan op hun kinderen? Welke handvatten ziet zij om ermee om te gaan? Wat kunnen hulpverleners eruit leren?

Birsen Taspinar is klinisch psychologe en systeemtherapeute. Ze geeft les in de opleiding Gezinswetenschapopen en is onderzoeker bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee Hogeschool. In 2013 debuteerde ze als auteur met het boek Moeders van de stilte.

 

cover boek De pijn diep vanbinnen

Programma

9u00 - Onthaal 

9u30 - Poëtische intro door Amina Belôrf, begeleid door gitarist Sarah De Wilde

9u40 - Verwelkoming door:

  • Kathleen Emmery, diensthoofd van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen
  • Kathleen Van Den Daele, algemeen coördinator van LEVL 

10u00 - Inleiding door Samira Azeroual, stafmedewerker bij KOOGO, koepel van ouderverenigingen van het officieel gesubsidieerd onderwijs, en afgestudeerde bachelor in de Gezinswetenschappen

10u10 - Sofagesprek: wat kan dit boek betekenen voor de reguliere en niet-reguliere hulpverlening aan gezinnen? 

Met:

  • Roland Gunst, vader en kunstenaar 
  • Edna Lamnteh, onderzoekster verbonden aan de VUB en begeleidster bij vzw Sankaa 
  • Geert Schelkens, klinisch psycholoog en supervisor
  • Samira Azeroual, stafmedewerker bij KOOGO

10u50 - Pauze

11u10 - Poëtische interventie door Amina Belôrf, begeleid door gitarist Sarah De Wilde

11u20 - Toelichting door uitgever Thomas Blommaert (EPO) 

11u25 - Boekvoorstelling door Birsen Taspinar

12u15 - Q & A

12u30 - Receptie 

"We weten dat chronisch blootgesteld worden aan racisme (welk soort racisme dan ook), direct of indirect, bedoeld of onbedoeld, traumatisch kan zijn voor een kind. Eigen racisme-ervaringen van ouders, die onvoldoende zijn verwerkt, kunnen de ouder-kindrelatie bemoeilijken. Ouders worden ook zelf met racisme geconfronteerd, soms in het bijzijn van hun kinderen. In dit boek staan de verhalen van ouders centraal en bekijken we hoe we ze beter kunnen ondersteunen."
Birsen Taspinar
Birsen-portret

Wil je een exemplaar van dit boek?

Met dank aan onze partner