Vaderen.be
Vaderen.be is het resultaat van een tweejarig ontwikkelonderzoek van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen in samenwerking met tal van partners. In ons onderzoek stellen we vast dat veel informatie over opvoeding nog vooral moeders bereikt. Daarom vertrekken wij op deze website vanuit de vragen van vaders van kinderen van 0 tot 18 jaar. 'Hoe kan ik samen met mijn kinderen een fijne tijd doorbrengen? Hoe kan ik meer rust vinden in mijn gezin? Hoe vind ik nog tijd met mijn partner? Hoe vormen we een team in de opvoeding?'
Elk gezin is uniek
Je vindt op de website geen kant-en-klare oplossingen: er bestaat namelijk niet één antwoord op de concrete vragen van gezinnen in verschillende gezinssituaties. Elk gezin is uniek. We bieden wél tools om het gesprek aan te gaan: het gesprek tussen vaders en hun kinderen, hun partner, hun vrienden of familie. Of een workshop of groepsgesprek in een organisatie.
We vertrekken van een positieve benadering, vanuit de kwaliteiten van ouders en vanuit een waardering voor de rollen die ouders opnemen. Je vindt verhalen over vaderschap die een diversiteit aan vaders in beeld brengen. Vaders die elk hun vaderschap op een eigen manier invullen.
Zelf aan de slag?
Wil je met je organisatie graag een interactieve vorming met ouders organiseren? Wij kunnen deze begeleiden in jouw organisatie. Verder op deze webpagina vind je alle info.
Vaderen is een werkwoord
Vaders die geboren en opgegroeid zijn buiten Vlaanderen waren in hun land van herkomst meestal de kostwinner. De moeder was de zorgfiguur. In België zijn beide ouders meer intensief met de opvoeding bezig en tegelijkertijd zijn ze vaak allebei aan het werk. Omdat deze groep vaders geen voorbeelden heeft meegekregen van hun eigen vader als opvoeder, zijn ze vaak zoekende. Ze vinden een goede band met de kinderen belangrijk, maar weten niet goed hoe ze gesprekken met hen kunnen aangaan.
Jij als vader
Jij als vader mag er zijn. Jouw rol is uniek. Vaderen.be wil jou en je wereld rondom inspireren.
Ga aan de slag met onze artikels, video's, podcasts en uitdagingen. Het zijn geen kant-en-klare oplossingen, maar tools om het gesprek samen aan te gaan.
Hoe ga je als organisatie aan de slag?
In onze handleiding vind je als organisatie inspiratie over hoe je met deze website kan werken. Je vindt er tips hoe je vaders kan bereiken en betrekken, ook wanneer je in je organisatie vooral moeders ontmoet. Maak hierbij zeker gebruik van onze poster en flyer.
Wil je graag een interactieve vorming met ouders organiseren? Wij kunnen deze begeleiden in jouw organisatie. Wil je graag een vorming over vaderen.be en over het actief betrekken van vaders in de praktijk? Onze collega Mohammed Mansouri heeft jarenlange ervaring in het organiseren van een aanbod voor vaders.
Je kan ook een stagiair van de opleiding Gezinswetenschappen verwelkomen in je organisatie die met ouders over de thema's van deze website werkt.
Contacteer ons met jouw vragen: kcgezinswetenschappen@odisee.be
In gesprek met je tiener
Een interactief onderdeel van vaderen.be? Dat is het kaartspel in gesprek met je tiener. Je gaat hiermee op een speelse manier in gesprek om elkaar nog beter te leren kennen. Je leert luisteren én goede vragen bedenken.
Er zijn 20 vragen die je als kind aan je ouder kan stellen en 20 vragen die je als ouder aan je kind kan stellen. Wil je liever een eigen vraag bedenken? Dan zitten er nog 10 lege kaartjes in het doosje.
Ontvang je graag een kaartspel? Contacteer ons dan via kc.gezinswetenschappen@odisee.be.
Een kaartspel is gratis. Je betaalt enkel de verzendkosten bij levering.
In de pers
Of we tips willen geven over het vaderschap, vroeg Wim De Vilder zich luidop af. Maar laat dat nu net zijn wat we niet willen. Vaderen.be biedt inspiratie en tools om het gesprek aan te gaan. Het platform bundelt verhalen en informatie om zo goed mogelijk te worden in het vaderschap. Kathleen Emmery sprak over de lancering van onze website in VRT NWS Laat, op woensdag 27 maart 2024.
NINA liet Mohammed Mansouri erover aan het woord, en ook in Nederland werd dit initiatief opgepikt. KEK MAMA schreef er een artikel over op hun website: "Nieuwe website wil vaders actiever betrekken bij de opvoeding van hun kinderen".
Partners aan het woord
Tijd vinden voor elkaar in de drukte van het gezinsleven is voor veel koppels niet evident. De zorg voor kinderen, in combinatie met werk en andere verplichtingen, vraagt veel energie, wat soms ten koste gaat van de aandacht en energie voor de partnerrelatie. De website biedt eenvoudige tools om die partnerrelatie warm te houden. Een stevige band tussen de partners vormt een solide basis voor een veilige hechting van kinderen. Het is ook in dat warme nest dat jongeren relatiebekwaamheid opbouwen.
Johan De Keyser
Encounter Vlaanderen
Het welzijn van de moeder staat vanzelfsprekend erg centraal in onze werking. Maar ook vaders hebben een belangrijke bijdrage aan dit welbevinden én hebben hun eigen noden. Zij vragen zich af hoe ze de zwangerschap en kraamtijd draaglijker kunnen maken voor de mama, en hoe ze hun eigen onzekerheid over het vaderschap kunnen overwinnen. Vaderen.be brengt de rol van de papa vanaf een vroeg stadium al ter sprake.
Hilde Vrancken
Ferm Kraamzorg
Zelfzorg is enorm belangrijk, maar het is iets wat ouders zelden spontaan aanbrengen. Tot nu toe vonden vooral vrouwen de weg naar onze oudercursussen. Met de lancering van vaderen.be hopen we nu ook meer papa’s te bereiken.
Laurien Tielens
CKG De Schommel