Generaties onder één dak

Succesvol samenwonen in een kangoeroe-, zorg- en meergeneratiewoning - Miet Timmers

Meergeneratiewonen zit in de lift. Steeds vaker delen twee of zelfs drie generaties een woning. De voordelen zijn duidelijk: een gratis babysit en boodschappendienst, een buffer tegen eenzaamheid, een warme zorg in moeilijke tijden. Maar er zijn ook risico’s: minder privacy, een zorglast die te zwaar kan worden, … 

Dit boek bespreekt uitgebreid alle aspecten van meergeneratiewonen: de financiële aspecten (naar Belgisch recht), zorgen voor elkaar, omgaan met conflicten … Het bevat waardevolle juridische en fiscale informatie en geeft concrete tips om zaken samen te bespreken en aan te pakken. Bovendien delen twintig gezinnen hun ervaringen over deze vorm van wonen. Hun getuigenissen zijn gebaseerd op interviews met studenten gezinswetenschappen. Het boek is een gids voor iedereen die overweegt om met meer generaties onder één dak te gaan leven.

 

 

 

cover_generaties_onder_een_dak

Wat vind je in het boek?

  • Alles over de woning. Hoe regel je de eigendom van de woning? Woon je best in een ééngezins- of een meergezinswoning? Welke mogelijkheden biedt het zorgwonen? Wat zijn architectuurtips voor meergeneratiewoningen?
  • Alles over zorgen voor elkaar. Hoe zorg je voor privacy, voor (klein)kinderen, voor ouder wordende ouders, voor jezelf?
  • Alles over de financies. Hoe verdeel je de kosten? Welke invloed heeft meergeneratiewonen op pensioenen en vervangingsinkomens? Welke financiële en fiscale mogelijkheden zijn er?
  • Modeldocumenten te downloaden.

Info

Miet Timmers is docent in de opleiding Gezinswetenschappen van Odisee, en erkend bemiddelaar. Ze verdiept zich in het samenspel tussen generaties in families en organisaties.

Deze publicatie werd voorgesteld op de studiedag 'Zoals het klokje thuis tikt' op vrijdag 13 mei 2016, op campus Schaarbeek.

Tegelijk met deze publicatie werd het boek 'Zoals het klokje thuis tiktgepresenteerd. Dit boek bevat analyses, uitdagingen en aanbevelingen gericht naar werkveld en beleid.

 

 

Bestellen

Je kan het boek bestellen voor 20 euro (BTW inbegrepen) + 4,5 euro verzendingskosten (binnen België).

2016 - Uitgeverij Garant