Generaties onder één dak

Succesvol samenwonen in een kangoeroe-, zorg- en meergeneratiewoning - Miet Timmers

2016 - Uitgeverij Garant

Meergeneratiewonen zit in de lift. Steeds vaker delen twee of zelfs drie generaties een woning. De voordelen zijn duidelijk: een gratis babysit en boodschappendienst, een buffer tegen eenzaamheid, een warme zorg in moeilijke tijden. Maar er zijn ook risico’s: minder privacy, een zorglast die te zwaar kan worden, … 

Dit boek bespreekt uitgebreid alle aspecten van meergeneratiewonen: de financiële aspecten (naar Belgisch recht), zorgen voor elkaar, omgaan met conflicten … Het bevat waardevolle juridische en fiscale informatie en geeft concrete tips om zaken samen te bespreken en aan te pakken.

Bovendien delen twintig gezinnen hun ervaringen over deze vorm van wonen. Hun getuigenissen zijn gebaseerd op interviews met studenten gezinswetenschappen. Het boek is een gids voor iedereen die overweegt om met meer generaties onder één dak te gaan leven.

Wat vind je in het boek?

  • Zichtbaarheid van je foto kan je regelen via: je e-dossier-mijn personalia- mijn privégegevens
  • Alles over de woning. Hoe regel je de eigendom van de woning? Woon je best in een ééngezins- of een meergezinswoning? Welke mogelijkheden biedt het zorgwonen? Wat zijn architectuurtips voor meergeneratiewoningen?
  • Alles over zorgen voor elkaar. Hoe zorg je voor privacy, voor (klein)kinderen, voor ouder wordende ouders, voor jezelf?
  • Alles over de financies. Hoe verdeel je de kosten? Welke invloed heeft meergeneratiewonen op pensioenen en vervangingsinkomens? Welke financiële en fiscale mogelijkheden zijn er?
  • Modeldocumenten die je kan downloaden.

 

 

 

cover generaties onder een dak
Meer weten en bestellen

Info

Miet Timmers is opleidingshoofd van de opleidingen Gezinswetenschappen en Psychosociale Gerontologie.

Ze is ook erkend bemiddelaar. Ze verdiept zich in het samenspel tussen generaties in families en organisaties.

Andere publicaties:

Tegelijk met deze publicatie werd het boek 'Zoals het klokje thuis tikt' gepresenteerd. Dit boek bevat analyses, uitdagingen en aanbevelingen gericht naar werkveld en beleid.

In 2020 publiceerden we 'Samen verbindt', een inspiratiegids die wil helpen bestaande projecten verder uit te bouwen en nieuwe intergenerationele samenwerkingen aan te moedigen.
 

In de media

De krant De Standaard besteedde op 30/09/2023 nog aandacht aan deze thema's en citeerde Miet in het artikel: Drie generaties onder één dak: ‘Je komt nooit thuis in een leeg huis’
 

Bestellen

Je kan het boek bestellen voor 20 euro (BTW inbegrepen) + 4,5 euro verzendingskosten (binnen België).

2016 - Uitgeverij Garant