Nice to know

Onze medewerkers en onderzoekers zijn actief op heel wat fronten: op conferenties, werkbezoeken, in de media en heel wat 'varia'.

Hier vind je een overzicht van het belangrijkste, leukste of meest merkwaardige nieuws uit ons team: 'Nice to know'!

Heb je een medewerker of onderzoeker gespot in de media of op een event, en je vindt het hier nog niet terug? Geef ons dan zeker een seintje!

Yasmina

Welcome Yasmina Rishmawi !

Voor het project Veranderende gezinsdynamieken bij vluchtelingengezinnen zal de Palestijnse antropologe Yasmina Rishmawi een aantal vluchtelingengezinnen die in de opvang verblijven van heel nabij volgen. We stellen haar graag voor:

Yasmina Rishmawi, a researcher originally from Bethlehem, Palestine, holds a Master's degree in Cultural Anthropology and Development Studies from KU Leuven, with additional training in EU Law and Migration. She is currently pursuing a Master of Advanced Studies in Theology and Religion, also at KU Leuven.

With extensive field experience consistently focused on supporting refugee communities, conducting migration policy analysis, and a strong commitment to social justice, Yasmina aims to contribute meaningfully to the project on changing family dynamics in refugee families. 

In this project, she seeks to co-develop supportive tools for care providers to address role shifts and changing family dynamics. By focusing on issues such as parentification and the unique challenges faced after forced migration, she aims to collaborate with the team to create a diversity-sensitive approach to support shelters and care providers in their work with migrant families.
 

Berlijn-conf

COFACE-AGF-expert meeting in Berlijn

Op de COFACE-AGF-expert meeting op 9 oktober 2024 in Berlijn gaf Kristien Nys een presentatie over 'Supporting parents and carers in the early years: effective models of intervention'. Ze besprak de Huizen van het Kind en gezinscoaching als illustraties van geïntegreerd werken en wat de randvoorwaarden daartoe zijn. 

Collega's Kathleen Emmery en Jos Sterckx waren aanwezig en namen verder deel aan een strategische uitwisseling waar ook het European Observatory of Family Policy werd voorgesteld.

Kathleen en Mo

Vaderen.be komt naar jou toe

Vaders spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van hun kinderen en zijn vaak gemotiveerd om actief deel te nemen aan de opvoeding. Vaderen.be stelt vaders centraal en biedt concrete inspiratie en ondersteuning om hen te helpen hun rol als opvoeder nog sterker in te vullen.

Onderzoekers Kathleen Emmery en Mohammed Mansouri nemen deel aan diverse events om dit aanbod bekend te maken.

  • Op 17/10 vormden ze een sterk team in het webinar 'Samenwerken als team in de opvoeding', georganiseerd door De Gezinsbond.
  • Op 20/11 is Mohammed Mansouri een van de experten in het debat 'Vaders Weten Waarom', dat ZIJ-Kant organiseert naar aanleiding van de Internationale Mannendag (19/11).

Iets voor jouw organisatie?

Vaders vinden zelf heel wat tools op de website, maar soms is het gewoon fijner om in groep aan je skills als vader en partner te werken. Wil jij in jouw organisatie aan de slag met vaders, vooral in hun rol als opvoeder? Dan is ons aanbod geknipt voor jou!

Ben je geïnteresseerd in het organiseren van workshops, groepsgesprekken of interactieve sessies voor ouders? Wij kunnen zo'n sessie begeleiden binnen jouw organisatie. Onderzoeker en trainer Mohammed Mansouri heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van programma’s specifiek gericht op vaders.
 

Fatma

Meertalig opvoeden is een goed idee

Fatma Taspinar zal haar kindje in het Turks opvoeden, en pedagoog Philippe Noens vindt dat een goed idee. “Een kind dat kan communiceren met buitenlandse familieleden krijgt zo een plaats in die familie”, zei hij op 06/11 in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. “Het geeft toegang tot het culturele erfgoed van een gemeenschap. Je kan dezelfde liedjes zingen, praten over dezelfde programma’s of volksfeesten.

We weten dat je culturele verschillen niet kan weggommen, want een kind merkt, eenmaal het ouder wordt, sowieso op dat er thuis ook andere tradities zijn dan bij de klasgenoten. Dat is soms verwarrend, maar een taal kan helpen bij het vormen van die meerlagige identiteit. Zo verbreed je jouw blik op de wereld.”

Cohousilience fietstocht2

Cohousilience in Brussels

De derde study visit van het project Cohousilience in a forward-looking EU had onze eigen stad Brussel als bestemming, van 5 tot 7 september 2024. 

Het CLTB leidde ons rond in hun indrukwekkende woonprojecten en we waren te gast bij vzw Maxima voor workshops.

Lut Verstappen liet de partners kennismaken met de Marollen, tijdens een wandeling en met de Kanaalzone, tijdens een zonnige fietstocht.

denderleeuw

Superdiversiteit in Ninove en Denderleeuw

Er is een groeiende kloof tussen steden waar superdiversiteit steeds meer genormaliseerd is en gemeenten die met recentere superdiversifiëring worstelen, zoals Ninove en Denderleeuw. "Het vereist politieke moed om dat onvermijdbare uit te leggen én in goede banen te leiden," zegt Dirk Geldof op 18/10 in Sampol. 

Hij adviseert lokale besturen om zeer actief in te spelen met de vragen en bezorgdheden van hun burgers en reikt in dit artikel een drietal strategieën aan.

Iris-conf-logo

IRIS-conferentie 'The Age of Superdiversity', 4-6 sept 2024 in Birmingham

Ons kenniscentrum is sterk vertegenwoordigd op deze conferentie:

Dirk Geldof en Silke Peeters presenteren op vrijdagmorgen 06/09 om 9u (panel 25) over 'When the family becomes superdiverse. How bi-cultural couples challenge categorisations'.

In het slotpanel (panel 33), 'Thinking Through 'Pathways': Exploring the Everyday Navigation of Migration and Integration Bordering Regimes in Belgium', geleid door Mieke Groeninck en Dirk Geldof, zal naast hen ook Pascal Debruyne een uiteenzetting geven, over 'A Life Course Approach to Undocumented Families; Pathways to Other Futures'.

draagzak

Papa's aan de draagzak

Misschien gingen sommige vaders wel met de baby in de draagzak naar het stemlokaal, want steeds meer vaders doen dat met veel plezier. Philippe Noens geeft uitleg op 13/10 in Het Nieuwsblad : "Vandaag wordt van béíde ouders verwacht dat ze sociaal en emotioneel beschikbaar en betrokken zijn. Dus is het ook niet meer zo vreemd om een papa achter een kinderwagen aan de schoolpoort te zien, of te horen dat hij ’s avonds mee de kinderen instopt en een verhaaltje voorleest.”

schoolgerei

Was ons basisonderwijs niet gratis?

'Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, dus “tijd om schoolmateriaal bij elkaar te sprokkelen”', aldus de school van vele, ook kleine kinderen. Was ons basisonderwijs dan niet gratis, vroeg Philippe Noens zich af in De Standaard van 21/08/24.

zomervakantie

Opvoedingsadvies: themanummer van Pedagogiek

Ook tijdens de zomervakantie, of misschien zelfs vooral dan... is wat lectuur over opvoeding zeker welkom. Pedagoog Philippe Noens was, samen met Stefan Ramaekers (KU Leuven) en Lenny van Rosmalen (Universiteit Leiden), gastredacteur van het themanummer over 'opvoedingsadvies' van het tijdschrift Pedagogiek.

Philippe Noens en Stefan Ramaekers schreven een bijdrage over het ‘belang’ van de eerste 1000 dagen.

scheiding tekening

Sterk werk van Gezinswetenschappers

  • Gezinnen begeleiden die het moeilijk hebben. 
  • Opkomen voor de rechten van kinderen en jongeren bij een scheiding met blijvend conflict. 
  • Diverse gezinnen cultuursensitief ondersteunen. 
  • Lokale netwerken van ouderen versterken. 

Het is maar een greep uit de thema's van de opleiding Gezinswetenschappen, die je ziet terugkomen in de bachelorproeven. Zoals elk jaar hebben we enkele originele en sterk onderbouwde bachelorproeven gebundeld. Hiermee tonen studenten Gezinswetenschappen aan hoe divers, diepgaand, en toch ook concreet toepasbaar hun gezinsgerichte aanpak is.

Wil je een van de eindwerken inkijken? Geef ons een seintje via kcgezinswetenschappen@odisee.be en wij brengen je dan in contact met de student.

kind zijn cover fragment

'Hoe kindvriendelijk is jouw asielcentrum?'

Hoe kan je een asielcentrum meer kind- en gezinsvriendelijk maken? Op 13 juni 2024 stelden we een analyse-instrument voor. Daarmee kunnen de opvangcentra zelf de balans opmaken van wat goed loopt, wat beter kan, en hoe ze dat kunnen realiseren. Een veertigtal opvangmedewerkers nam deel aan de tweetalige studiedag.

SW Conf Brugge

Europese Sociaalwerkconferentie in Brugge

Op vrijdag 27 april vond de Europese Sociaalwerkconferentie 2024 plaats in Brugge. 

Onderzoeker Pascal Debruyne begeleidde er een workshop over “Transnational Social work”. Mieke Schrooten gaf een keynote over datzelfde thema. Wat dat inhoudt - of zou moeten inhouden - legden ze ook uit op Sociaal.net: 'Transnationaal sociaal werk: migratie vraagt om andere aanpak.'

Naast Mieke en Pascal verzorgde ook Sylvie Van Dam een workshop, over informeel sociaal werk. Dirk Geldof was host bij de sessie 'Building a support base for superdiversity'

Miet

Sandwichgeneratie staat flink onder druk

Er zijn steeds meer sandwichers en ze houden meer balletjes in de lucht. Logisch ook, legde Miet Timmers uit in De Morgen van 25/05: er zijn steeds meer werkende oma’s en opa’s, die zorgen voor hun eigen ouders, en bijspringen voor de opvang van de kleinkinderen.

Het zal er zeker niet makkelijker op worden, vreest ze: “Aan de ene kant wordt er van ons verwacht dat we langer doorwerken, aan de andere kant moeten we steeds meer zorg voor onze naasten zelf op ons nemen. Dat zijn conflicterende beleidskeuzes, hoe moeten we dat allemaal combineren?” 

Maar ook: “Voor alle duidelijkheid: veel mensen zijn blij dat ze voor hun ouders kunnen zorgen. Ze hebben een geweldige jeugd gehad, ze willen iets terugdoen en halen daar voldoening uit. Maar het is de combinatie van al die verantwoordelijkheden die hen bezwaart."

 

Heleen

Heleen Devriese, de nieuwe site manager van campus Schaarbeek

Ze woont al 10 jaar in Schaarbeek, maar tot voor kort was onze campus onbekend terrein voor haar. Meet Heleen Devriese, de nieuwe site manager van campus Schaarbeek!

Ze was eerder als docent en onderzoeker verbonden aan Vives en ze werkte de afgelopen jaren als opleidingsverantwoordelijke (voor o.a. Duaal Leren en Werkplekleren) voor Audi Brussels. Kortom, onderwijs is nooit helemaal weggeweest uit haar professionele leven. 

Als campusverantwoordelijke wil ze ervoor zorgen dat de campus een aangename plek blijft die openstaat voor iedereen die wil kennis en vaardigheden opdoen, delen en bijleren. 

Welkom, Heleen! 

Kathleen in Laat

Met website Vaderen.be bij vrt-Laat en in Nina

Op 28 maart lanceerden we de website Vaderen.be. Kathleen Emmery was te gast in vrt-Laat om dit project voor te stellen. Of we tips willen geven over het vaderschap, vroeg Wim De Vilder haar. Maar laat dat nu net zijn wat we niet willen. Vaderen.be biedt wel veel inspiratie en tools om het gesprek aan te gaan met je partner of je kinderen. Het platform bundelt verhalen en informatie om zo goed mogelijk te worden in het vaderschap. 

Onderzoeker Mohammed Mansouri kwam aan bod in verschillende kranten en bladen, onder meer in het magazine NINA van HLN.

Zelf aan de slag?

Wil je graag zelf een interactieve vorming over Vaderen.be organiseren? Leren hoe actief vaders betrekken in jouw praktijk? Wij kunnen deze vorming begeleiden in jouw organisatie. 

Stuur me meer info! 
 

Philippe als vader

Nieuwe Vaders in Soorten

Vaderdag was voor Pleegzorg Vlaanderen de aanleiding om pedagogen Hans Van Crombrugge en Philippe Noens te vragen hoe het vaderschap volgens hen geëvolueerd sinds we 20 jaar geleden in ons boek 'Vaders in soorten' de 'nieuwe man' als vader voorstelden.

Heel veel, maar oude rolpatronen blijven ook terugkomen, stellen ze vast, terwijl waarden die als mannelijk gezien worden, minder aandacht krijgen in de opvoeding. Tijd om dat 'betrokken ouderschap' waar we nu graag over spreken, echt gelijkwaardig in te vullen. 

TT Gedeeld ouderschap coverbeeld

Fototentoonstelling, aangevuld met docufilm en kijkwijzer

Hoe denken moeders, vaders en kinderen in een kwetsbare positie zelf over 'gelijkwaardig ouderschap’? De fototentoonstelling 'Gedeeld en betrokken ouderschap in beeld' brengt hun perspectief in beeld.

Je kan deze tentoonstelling gratis ontlenen in jouw organisatie.

De bijhorende docufilm en de begeleidende kijkwijzer laten je bovendien toe om hier met jouw doelpubliek over in gesprek te gaan.

buurten

Gezellig buurten bij Zorgzame Buurten

Twee generaties coördinatoren, Kathleen Emmery en Gaby Jennes en een onderzoeker, Simonne Vandewaerde, vertegenwoordigden op 22 april 2024 het Kenniscentrum Gezinswetenschappen op een symposium over Zorgzame Buurten. 

Simonne is samen met collega's onder meer actief in het project 'Be Coming Home: Zorgzame Buurten in het Brusselse Sint-Gillis'.

COST

COST-netwerk over transnationale gezinsdynamieken in Istanbul

Eind november woonden Mieke Schrooten, Jos Sterckx en Merel Van Hove de tweede general meeting van het COST-netwerk over transnationale gezinsdynamieken bij in Istanbul.

Naast heel wat kennisuitwisseling, werd er ook gebrainstormd over het programma van onze summer school, dat in 2024 focust op de (ondersteuning van) kinderen in transnationale gezinnen.

gaza-betoging

Oorlog in Gaza: ‘Wat daar gebeurt, heeft hier impact’

Hoe komt het conflict tussen Israël en Palestina binnen bij de dagelijkse praktijk van het sociaal werk? Soms zeer heftig, schrijft onderzoeker Pascal Debruyne in Sociaal.Net. "Het is belangrijk dat sociaal werk de kant kiest van de slachtoffers, met mensenrechten als kompas”, luidt zijn pleidooi.

"Een straf project met impact", dat is De Stuyverij, volgens Trends die op 25/10 de Trends Impact Awards voor 'Veerkracht' uitreikte aan deze coöperatie.
Daar mogen we ook één pluimpje van op onze hoed steken want Joris Dewispelaere en Bo Fagardo werkten vanuit het Kenniscentrum Gezinswetenschappen intensief mee aan dit project door bestaande 'Stuyfplekken' nog toegankelijker maken en er nieuwe bij te creëren. Proficiat aan de medewerkers van De Stuyverij en al hun partners!
Trends, 25/10/23
Stuyverij

Samen met je netwerk gezinnen ondersteunen: hoe en wat?

Op 20/11/23 waren Simonne Vandewaerde en Kristien Nys op vraag van verschillende werkveldactoren uit Gent-Scheldekracht te gast in Gent. Ze deelden er hun inzichten en praktijkervaringen over hoe je vanuit een netwerk gezinnen op een toegankelijke en werkbare manier kan ondersteunen  

En ja, dan kom je vaak een Gezinswetenschapper tegen, zoals hier Isabelle Coppens!

Meer weten over dit event

simonne