Nice to know

Onze medewerkers en onderzoekers zijn actief op heel wat fronten: op conferenties, werkbezoeken, in de media en heel wat 'varia'.

Hier vind je een overzicht van het belangrijkste, leukste of meest merkwaardige nieuws uit ons team: 'Nice to know'!

Heb je een medewerker of onderzoeker gespot in de media of op een event, en je vindt het hier nog niet terug? Geef ons dan zeker een seintje!

SW Conf Brugge

Europese Sociaalwerkconferentie in Brugge

Op vrijdag 27 april vond de Europese Sociaalwerkconferentie 2024 plaats in Brugge. 

Onderzoeker Pascal Debruyne begeleidde er een workshop over “Transnational Social work”. Mieke Schrooten gaf een keynote over datzelfde thema. Wat dat inhoudt - of zou moeten inhouden - legden ze ook uit op Sociaal.net: 'Transnationaal sociaal werk: migratie vraagt om andere aanpak.'

Naast Mieke en Pascal verzorgde ook Sylvie Van Dam een workshop, over informeel sociaal werk. Dirk Geldof was host bij de sessie 'Building a support base for superdiversity'

Miet

Sandwichgeneratie staat flink onder druk

Er zijn steeds meer sandwichers en ze houden meer balletjes in de lucht. Logisch ook, legde Miet Timmers uit in De Morgen van 25/05: er zijn steeds meer werkende oma’s en opa’s, die zorgen voor hun eigen ouders, en bijspringen voor de opvang van de kleinkinderen.

Het zal er zeker niet makkelijker op worden, vreest ze: “Aan de ene kant wordt er van ons verwacht dat we langer doorwerken, aan de andere kant moeten we steeds meer zorg voor onze naasten zelf op ons nemen. Dat zijn conflicterende beleidskeuzes, hoe moeten we dat allemaal combineren?” 

Maar ook: “Voor alle duidelijkheid: veel mensen zijn blij dat ze voor hun ouders kunnen zorgen. Ze hebben een geweldige jeugd gehad, ze willen iets terugdoen en halen daar voldoening uit. Maar het is de combinatie van al die verantwoordelijkheden die hen bezwaart."

 

Heleen

Heleen Devriese, de nieuwe site manager van campus Schaarbeek

Ze woont al 10 jaar in Schaarbeek, maar tot voor kort was onze campus onbekend terrein voor haar. Meet Heleen Devriese, de nieuwe site manager van campus Schaarbeek!

Ze was eerder als docent en onderzoeker verbonden aan Vives en ze werkte de afgelopen jaren als opleidingsverantwoordelijke (voor o.a. Duaal Leren en Werkplekleren) voor Audi Brussels. Kortom, onderwijs is nooit helemaal weggeweest uit haar professionele leven. 

Als campusverantwoordelijke wil ze ervoor zorgen dat de campus een aangename plek blijft die openstaat voor iedereen die wil kennis en vaardigheden opdoen, delen en bijleren. 

Welkom, Heleen! 

Kathleen in Laat

Met website Vaderen.be bij vrt-Laat en in Nina

Op 28 maart lanceerden we de website Vaderen.be. Kathleen Emmery was te gast in vrt-Laat om dit project voor te stellen. Of we tips willen geven over het vaderschap, vroeg Wim De Vilder haar. Maar laat dat nu net zijn wat we niet willen. Vaderen.be biedt wel veel inspiratie en tools om het gesprek aan te gaan met je partner of je kinderen. Het platform bundelt verhalen en informatie om zo goed mogelijk te worden in het vaderschap. 

Onderzoeker Mohammed Mansouri kwam aan bod in verschillende kranten en bladen, onder meer in het magazine NINA van HLN.

Zelf aan de slag?

Wil je graag zelf een interactieve vorming over Vaderen.be organiseren? Leren hoe actief vaders betrekken in jouw praktijk? Wij kunnen deze vorming begeleiden in jouw organisatie. 

Stuur me meer info! 
 

Philippe als vader

Nieuwe Vaders in Soorten

Vaderdag was voor Pleegzorg Vlaanderen de aanleiding om pedagogen Hans Van Crombrugge en Philippe Noens te vragen hoe het vaderschap volgens hen geëvolueerd sinds we 20 jaar geleden in ons boek 'Vaders in soorten' de 'nieuwe man' als vader voorstelden.

Heel veel, maar oude rolpatronen blijven ook terugkomen, stellen ze vast, terwijl waarden die als mannelijk gezien worden, minder aandacht krijgen in de opvoeding. Tijd om dat 'betrokken ouderschap' waar we nu graag over spreken, echt gelijkwaardig in te vullen. 

TT Gedeeld ouderschap coverbeeld

Fototentoonstelling, aangevuld met docufilm en kijkwijzer

Hoe denken moeders, vaders en kinderen in een kwetsbare positie zelf over 'gelijkwaardig ouderschap’? De fototentoonstelling 'Gedeeld en betrokken ouderschap in beeld' brengt hun perspectief in beeld en is nog tot eind maart 2024 op campus Schaarbeek te bezoeken, daarna gaat de tentoonstelling 'on tour':

  • in het voorjaar van 2024 zal ze te bezoeken zijn in Gistel, Aarschot, Herent en Ninove;
  • in het najaar 2024 houdt ze al zeker halt in Aalst en Leuven.

Je kan deze tentoonstelling gratis ontlenen in jouw organisatie.

De bijhorende docufilm en de begeleidende kijkwijzer laten je bovendien toe om hier met jouw doelpubliek over in gesprek te gaan.

buurten

Gezellig buurten bij Zorgzame Buurten

Twee generaties coördinatoren, Kathleen Emmery en Gaby Jennes en een onderzoeker, Simonne Vandewaerde, vertegenwoordigden op 22 april 2024 het Kenniscentrum Gezinswetenschappen op een symposium over Zorgzame Buurten. 

Simonne is samen met collega's onder meer actief in het project 'Be Coming Home: Zorgzame Buurten in het Brusselse Sint-Gillis'.

COST

COST-netwerk over transnationale gezinsdynamieken in Istanbul

Eind november woonden Mieke Schrooten, Jos Sterckx en Merel Van Hove de tweede general meeting van het COST-netwerk over transnationale gezinsdynamieken bij in Istanbul.

Naast heel wat kennisuitwisseling, werd er ook gebrainstormd over het programma van onze summer school, dat in 2024 focust op de (ondersteuning van) kinderen in transnationale gezinnen.

gaza-betoging

Oorlog in Gaza: ‘Wat daar gebeurt, heeft hier impact’

Hoe komt het conflict tussen Israël en Palestina binnen bij de dagelijkse praktijk van het sociaal werk? Soms zeer heftig, schrijft onderzoeker Pascal Debruyne in Sociaal.Net. "Het is belangrijk dat sociaal werk de kant kiest van de slachtoffers, met mensenrechten als kompas”, luidt zijn pleidooi.

"Een straf project met impact", dat is De Stuyverij, volgens Trends die op 25/10 de Trends Impact Awards voor 'Veerkracht' uitreikte aan deze coöperatie.
Daar mogen we ook één pluimpje van op onze hoed steken want Joris Dewispelaere en Bo Fagardo werkten vanuit het Kenniscentrum Gezinswetenschappen intensief mee aan dit project door bestaande 'Stuyfplekken' nog toegankelijker maken en er nieuwe bij te creëren. Proficiat aan de medewerkers van De Stuyverij en al hun partners!
Trends, 25/10/23
Stuyverij

Samen met je netwerk gezinnen ondersteunen: hoe en wat?

Op 20/11/23 waren Simonne Vandewaerde en Kristien Nys op vraag van verschillende werkveldactoren uit Gent-Scheldekracht te gast in Gent. Ze deelden er hun inzichten en praktijkervaringen over hoe je vanuit een netwerk gezinnen op een toegankelijke en werkbare manier kan ondersteunen  

En ja, dan kom je vaak een Gezinswetenschapper tegen, zoals hier Isabelle Coppens!

Meer weten over dit event

simonne