Opvoeden doen we samen! Ateliers met ouders en met lokale organisaties

Opvoeden doet elk ouder zo goed mogelijk. En dat geeft voldoening want de meeste ouders zeggen dat het ouderschap hen gelukkig en trots maakt. Toch heeft opvoeden ook schaduwkanten. Het kan vermoeiend zijn en chaotisch. 

De Week van de Opvoeding 2025 stelt 'Goed Genoeg Ouderschap' centraal. De boodschap is: fouten maken mag. Dat maakt nu eenmaal deel uit van kinderen opvoeden. 

Deze insteek inspireert ons tot een nieuw aanbod op maat, dat we ook daarna nog kunnen aanbieden.

Met dit aanbod bekijken we twee vragen:

  • Hoe kunnen ouders hun rol als opvoeder optimaal opnemen? Wat hebben zij daarvoor nodig?
  • Hoe kunnen het lokaal beleid en de lokale gezinsondersteunende diensten daarop inspelen? Hoe kunnen ze ouders best ondersteunen?

We bieden dan ook twee ateliers aan:

  1. Interactieve sessies met ouders over hun vragen en voorstellen.
  2. Ateliers met sociale professionals (kindbegeleiders, gezinsondersteuners, buurtwerkers, vrijwilligers) die zich, vaak via een Huis van het Kind, richten tot de ouders om hen bij te staan bij het opvoeden.
papa met twee kleine kinderen verkleind
workshop met gezinnen

Atelier voor ouders - Goed (genoeg) opvoeden - wat hebben ouders nodig?

Jouw opvoeding is 'goed genoeg' is de boodschap van de Week van de Opvoeding 2025. Klinkt mooi, maar als ouder vind je misschien vaak dat het toch altijd beter kan? Of ondervind je sociale druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen... 

Wanneer is opvoeden voor jou 'verantwoord', 'positief', 'responsief', kortom: 'goed genoeg'? 

Wat heb jij nodig om je als ouder 'goed genoeg' te voelen?

Voor dit atelier brengen we ouders bij elkaar van een gemeente of regio. Samen bespreken we: 

  • jullie vragen en noden als ouders;
  • welke hulp of diensten jullie nodig hebben;
  • waar jullie van dromen zodat je gemeente of regio jou als ouder 'goed genoeg' kan helpen opvoeden.

Leren van elkaar

We nodigen je uit om rond gesprekstafels met andere ouders van gedachten te wisselen over heel concrete thema's. Denk aan je relatie met de school, de combinatie werk en gezin, of: hoe lukt opvoeden voor kinderen die speciale zorgen nodig hebben?

We vertrekken van jullie ervaringen om te komen tot voorstellen voor een betere ondersteuning van ouders als opvoeders. Niet alleen steek je veel op van elkaar; je vindt ook steun bij elkaar en je leert andere ouders kennen!

Laat je stem horen!

Klinkt bekend? Klopt, want in 2024 vroegen we voor Het Grote Gezinskabinet aan ouders in heel Vlaanderen wat zij nodig hebben. Hun voorstellen vonden hun weg naar de Vlaamse en federale beleidsplannen. Tijdens dit atelier maken we kennis met hun ideeën en voorstellen.

In de loop van het jaar 2025, zijn de gemeenten aan de beurt. Zij zijn volop bezig met hun beleidsplannen. Die beleidslijnen worden dan omgezet in concrete acties. Jij kan dat mee sturen.

Geef je mening! Zeg waar jij van wakker ligt! Wij vertrekken van jouw vragen om jouw wensen en dromen door te geven aan de organisaties die in jouw regio het beleid en het aanbod voor ouders mee bepalen.

huis van het kind in actie

Atelier voor professionals - Hoe kan je ouders ondersteunen bij de opvoeding?

In dit atelier gaan we aan de slag met de resultaten van het atelier met de ouders.

Hoe kan je ouders uit jouw ondersteunen bij de opvoeding, vanuit de vragen die zij concreet stellen?

Op welke manier kunnen lokale besturen en de sociale professionals (kindbegeleiders, gezinsondersteuners, buurtwerkers, vrijwilligers), verenigd in het netwerk rond het lokale Huis van het Kind, een antwoord bieden op de signalen en vragen van de ouders in hun regio?

Concrete en reële noden

We werken met thema’s die vanuit jouw team of organisatie komen. Daarnaast reiken we zelf thema’s aan, die komen uit het onderzoeksrapport van het Gezinskabinet, en vooral: aangevuld door lokale bezorgdheden en de aanbevelingen van gezinnen met kinderen. 

We maken samen een blauwdruk: waaruit bestaan de lasten van de gezinnen? Waarin zitten hun krachten? Hoe kunnen we op basis van het atelier met de ouders, aanbevelingen formuleren voor het lokaal beleid?  

We maken samen met jullie het lokale sociale beleidsplan concreet: we formuleren aanbevelingen en acties aangepast aan de noden en de vragen van de gezinnen van jullie gemeente of regio.

De Week van de Opvoeding 2025 stelt 'Goed Genoeg Ouderschap' centraal. De boodschap is: fouten maken mag. Dat maakt nu eenmaal deel uit van kinderen opvoeden. Sterker nog, door niet te streven naar perfectie, kan je milder zijn voor jezelf. Je geeft ook het goede voorbeeld aan je kinderen: ze zien dat leren met vallen en opstaan oké is.
affiche week van de opvoeding
We kijken ernaar uit om met jullie samen te werken!

Laat ons samen de mogelijkheden bespreken