Tentoonstelling en Lunchlezing 'Moedertongen'

Maak kennis met projecten waarin vrouwen aan de slag gaan met hun eigen levensverhalen, zoals uitgewerkt door Palhik Mana vzw.

moedertongen

Vrouwen empoweren via storytelling, dat is het doel van 'Moedertongen', een project van leesbevordering dat Palhik Mana vzw heeft opgezet voor maatschappelijk kwetsbare vrouwen uit kansarme buurten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Het project is typerend voor de aanpak van Palhik Mana, dat via expressie en creatieve projecten werkt aan empowerment en zelfredzaamheid van vrouwen. Dit doen ze ook via de methodiek van 'terugspeeltheater'. In het kader daarvan vertellen de vrouwen levensverhalen aan elkaar; vervolgens spelen ze elkaars verhalen na aan elkaar. Dit gebeurt zonder script: het is improvisatietheater en de teksten worden niet uitgeschreven.

In het project 'Moedertongen' werden die verhalen juist wél op papier gezet. 'Voor dit traject vertrokken we van bestaande teksten', zegt Sarah Avci. 'We lazen die samen, in groep. We hebben ook een aantal van de auteurs ontmoet, waaronder Rachida Lamrabet en Birsen Taspinar. Vervolgens zijn de vrouwen aan de slag gegaan met hun eigen verhalen, op papier of via andere vormen van storytelling.'

Deze tentoonstelling toonde enkele resultaten van het creatieve proces van de deelnemers aan 'Moedertongen'. Ze was van 20 februari tot 3 april 2019 op onze campus te zien is. Toegang was gratis.

Tijdens deze lunchlezing (26 feb. 2019) toonde Sarah Avci, initiatiefneemster en coördinator van Palhik Mana vzw, ons hoe deze methodieken bijdragen tot gemeenschapsvorming en persoonlijke transformatie.