Superdivers Vlaanderen. Geografie van een nieuwe realiteit.
Boekvoorstelling op woensdag 11 oktober, 9u-13u, Campus Schaarbeek
Vlaanderen is superdivers, en dat zie je niet enkel meer in de grote steden. Hoe ziet de ruimtelijke spreiding van superdiversiteit in Vlaanderen er concreet uit? Inzicht hierin is cruciaal voor het beleid en voor de sociale praktijk.
Het boek 'Superdivers Vlaanderen' toont heel concreet de geografische spreiding van diversiteit in Vlaanderen en wil beleidsmakers en praktijkmensen inspireren om verbindend in te spelen op deze realiteit.
Superdivers Vlaanderen
Vlaanderen is superdivers: één op vier Vlamingen heeft een migratieachtergrond. Liefst drie op vier Brusselaars hebben wortels in migratie. Ons land diversifieert iedere dag een beetje meer. Vlaanderen zal nooit meer zo wit zijn als gisteren of vandaag, ook al leven bijna twee op drie Vlamingen nog steeds in eerder witte wijken.
De diversiteit is ongelijkmatig gespreid: waar het samenleven in diversiteit de dagelijkse realiteit is voor de ene, is het voor anderen nog ver van hun bed. In steden als Brussel, Antwerpen, Genk of Vilvoorde heeft de meerderheid van de inwoners wortels in migratie. De superdiversiteit suburbaniseert en waaiert in de 21ste eeuw ook uit naar kleinere steden en ruimere stadsregio’s.
Dit boek bouwt verder op de inzichten in de Atlas Superdiversiteit Vlaanderen dat eerder dit jaar werd voorgesteld.
Programma
9u: Onthaal en verwelkoming
9u20: Inleiding: Migratie- en diversiteitsonderzoek aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen, door Kathleen Emmery, coördinator van het kenniscentrum
9u30: Vlaanderen superdivers: Geografie van een nieuwe realiteit. Boekvoorstelling door Dirk Geldof (Kenniscentrum Gezinswetenschappen Odisee & Faculteit Ontwerpwetenschappen UA), Roxanne Vanhaeren en Brecht Vandekerckhove (Atelier Romain).
10u30: Van Nieuw België naar superdivers Vlaanderen? Wat nu? Tom Naegels (auteur van Nieuw België. Een migratiegeschiedenis)
10u45: Discussie & vragen uit de zaal
11u: Koffiepauze
11u25 Superdiversiteit en de impact op lokaal vlak. Panelgesprek met:
- Landry Mawungu (Hannah Arendt Instituut)
- Joke Van Dooren (Partners in Integratie/PIN vzw)
- Peter Cousaert (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, VVSG)
- Naïma Lafrarchi (jurist en onderwijskundige UGent)
Moderator: Pascal Debruyne (Kenniscentrum Gezinswetenschappen)
12u30: Afronding door Dirk Geldof