De Sandwichcoach

De sandwichgeneratie: dat zijn vrouwen of mannen die op hetzelfde moment in hun leven voor een jongere én een oudere generatie zorgen, en bovendien actief zijn op de arbeidsmarkt.

Ze zijn met steeds meer, die ‘sandwichers’. We werken namelijk steeds langer, en er wordt steeds meer beroep gedaan op familieleden om de zorg voor de oudere generatie op te nemen.

Het project 'De Sandwichcoach' bundelt verschillende tools om de sandwichgeneratie - rechtstreeks en onrechtstreeks - te ondersteunen. Ben je zelf een sandwicher? Ben je leidinggevende van mensen uit de sandwichgeneratie? Ben je loopbaanbegeleider? Op deze pagina kan je alle gratis tools downloaden.

Sandwich + logo

Dankzij de steun van ESF en in samenwerking met:

  • Logo Gezinsbond
  • Logo Emino
  • Logo OdiCense
Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Lager onderwijs

Ben jij lid van de sandwichgeneratie?

Op de website goedgezind.be van de Gezinsbond vind je verschillende artikels over de sandwichgeneratie, onder meer met getuigenissen, praktische informatie en achtergrondinformatie.

De sandwichgeneratie hanteert verschillende strategieën om de combinatie van een dubbele zorgtaak met een job mogelijk te maken. Benieuwd welke strategieën jij hanteert? Dan kan je een zelftest invullen. Via deze link kan dat online, maar je kan via het menuboekje de zelftest ook met pen invullen. In het menuboekje vind je ook verschillende tips & trics.

Vergadering met tablet

Leidinggevende of HR-medewerker voor de sandwichgeneratie?

Ben jij leidinggevende of werkgevers van sandwichers? Wil je concrete handvaten om jouw HR-beleid sandwichvriendelijker te maken? Wil je zelf groeien in een gezinsondersteunende leiderschapsstijl?

Dan loont het zeker de moeite om de brochure te downloaden. Je vindt er concrete tips in en een zelfmonitoringsinstrument.

Vrouw in gesprek

Ben jij loopbaancoach, ook voor de sandwichgeneratie?

Kom je als loopbaancoach regelmatig in contact met leden van de sandwichgeneratie? En zoek je  concrete ideeën en tools om aan de slag te gaan met hun specifieke situatie?

Dan vind je in deze handleiding tal van concrete methodieken om de combinatie van een dubbele zorgtaak met een job bespreekbaar te maken. De handleiding bestaat o.a. uit printklare methodieken.

Vrouwen verschillende leeftijden

Socio-culturele vereniging of mantelzorgorganisatie?

Wil je tips om de sandwichgeneratie beter te bereiken en hen gepast te kunnen ondersteunen? Of wil je hen meer betrekken in jouw organisatie, hen een waardevolle vrijetijdsactiviteit bieden?

Dan vind je hier verschillende ideeën en informatie over hoe je deze groep bereikt en overtuigd van jullie aanbod.

Vrouw leest boek in bibliotheek

Ben je geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten?

Een kwalitatief onderzoek op basis van 34 interviews met leden van de sandwichgeneratie bracht interessante inzichten over zaken die sandwichers energie geven, maar ook wat hen energie kost.

In dit onderzoeksrapport worden daarnaast ook de copingstrategieën uitgebreid beschreven.

Meeting Time4Help

Geïnteresseerd in het internationale project?

Het project ‘De sandwichcoach’ maakte deel uit van het Europese ESF-project Time4Help. Samen met de partner Dobre Kadry uit Polen en Xamk uit Finland werd in februari 2022 een open access boek 'Working Women in the Sandwich Generation: Theories, tools and recommendations for supporting women’s working lives' uitgegeven door Emerald Publishing.

Benieuwd naar het Finse project, of naar het Poolse project?