Achter de deuren van opvanghuis Talita: de bewoonsters vertellen

Publicatie naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van Talita, opvanghuis in hartje Brussel voor thuisloze vrouwen en hun kinderen, op basis van projectwerk van studenten Sociaal Werk en Gezinswetenschappen.

Studenten gingen praten met bewoonsters en ex-bewoonsters

Twintig jaar opvanghuis Talita in hartje Brussel

Dat zijn meer dan 800 thuisloze vrouwen en meer dan 800 kinderen die hier tijdelijk opvang vonden, warmte en begeleiding, een intense tussenstop op hun vaak lange weg naar een stabieler leven.

In het kader van hun projectwerk in 2019-20 en 2020-21 gingen studenten Sociaal werk (traject volwassenen) en Gezinswetenschappen (traject jongvolwassenen) praten met bewoonsters en ex-bewoonsters van dit opvanghuis voor thuisloze vrouwen. 

Op basis van hun werk maakte Lut Verstappen een publicatie waarin vooral de stemmen van deze vrouwen doorklinken: 'Achter de deuren van opvanghuis Talita: de bewoonsters vertellen'. Zij vatte de verhalen van de geïnterviewde vrouwen samen in de verhalen van drie imaginaire bewoonsters.

Zo geeft dit boekje jou een directe inkijk in de ervaringen van deze vrouwen. Maak kennis met Yasmine, Aicha en Yvonne en beleef van nabij hoe vele Talita-bewoonsters ondanks de zware rugzak die ze meedragen, de moed hebben om hun leven en dat van hun kinderen opnieuw op de rails te zetten.

Het boekje werd op 14 juni 2022 in het huis Talita voorgesteld.

Het is ook in het Frans verkrijgbaar: Derrière la porte de la maison d’accueil Talita: les hébergées racontent.

Larissa Viaene maakte de illustraties; de vormgeving is van Wim Pauwels voor Silken Tofu.

Talita cover