Ongehoord en ongezien. Hoe Vlaanderen vergrijst. Alumnidag Psychosociale Gerontologie

Centraal stonden een lezing en debat naar aanleiding van het initiatief Ouderenrechtencommissariaat, waarvan onze alumnus Robert Crivit één van de absolute sterkhouders is. Bovendien was deze voormiddag dé gelegenheid om elkaar terug te zien, én andere alumni, (oud-)docenten en huidige studenten te ontmoeten.

 

Veel meer mensen worden ouder en ze blijven ook langer gezond. Waar en hoe gaan deze mensen wonen? Hoe kunnen we een volwaardig inkomen voor ouderen garanderen? Welke zorg heeft deze generatie nodig? En vooral: hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij/wij, want het gaat over ons allemaal, een stem hebben in de samenleving? 

Deze thema's komen aan bod in het boek 'Ongehoord en ongezien’ en zijn ook kernthema's in de opleiding Psychosociale Gerontologie. Een van de auteurs, Robert Crivit is alumnus gezinswetenschappen en psychosociale gerontologie, en is actief in de beweging voor ouderenrechten en de oprichting van een Ouderenrechtencommissariaat. 

We zijn dan ook blij dat Robert dit boek aan ons komt voorstellen tijdens deze studievoormiddag waarop niet alleen alumni en lesgevers, maar ook iedereen die begaan is met de rechten en de positie van ouderen, van harte welkom is. We nemen ook ruim de tijd voor uitwisseling van visies en ervaringen. 

Programma

9u00    
Onthaal met koffie
Reünie met medestudenten, ontmoeting met alumni, huidige studenten en (oud-)docenten

9u30    
Ongehoord en ongezien in de opbouw van een emancipatiebeweging: een strategische situering, door Robert Crivit

9u45    
Ouderen in Vlaanderen: tussen onmisbaar en overbodig, door prof. em. Jan Vranken (UAntwerpen)

10u45    
Pauze

11u00    
Over vergrijzing en ruimtelijk kapitaal. De geografie van het ouder worden in Vlaanderen, door prof. Pascal De Decker (KU Leuven)

12u00    
Lunch en tijd voor ontmoeting en uitwisseling

Praktisch

Donderdag 29 juni 2023, 9u00-13u00

Op onze Campus in Schaarbeek

 

studenten op campus schaarbeek