#PlekVrij: particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen in België

Looptijd
/
Meer weten?

We bundelden de bevindingen van het onderzoek in een rapport.

Het project

Oproep #PlekVrij werd massaal beantwoord maar wat nu?

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn 14 miljoen Oekraïense burgers op de vlucht. Ook België werd een gastland en moest snel oplossingen vinden om opvang te bieden. In februari 2022 lanceerde de overheid de campagne #PlekVrij/#PlaceDispo, met de oproep om Oekraïense vluchtelingen thuis onderdak te bieden.

De campagne was een succes. In ons land gingen duizenden burgers in op deze oproep, wat na amper een week al goed was voor maar liefst 22.000 plaatsen! Op het hoogtepunt waren er bijna 40.000 plaatsen beschikbaar in de ‘Housing Tool’, die een overzicht geeft van de beschikbare opvangplekken. Oké, niet al deze plekken bleken effectief beschikbaar of geschikt, maar het geeft een indicatie van het enthousiasme van de gastgezinnen.

Bovendien weten we dat een deel van de mensen die Oekraïne ontvluchtten, nog buiten dit netwerk onderdak vonden, bij vrienden of bij gastgezinnen die via sociale media of andere platformen een opvangplaats aanboden.

Wie zijn deze gastgezinnen? Wat drijft hen? Hoe erva(ar)den ze de gastopvang? Zouden ze het opnieuw doen? Welke ondersteuning is daarvoor nodig? 

In juni 2022 lanceerden we een grootschalige online bevraging van personen en gezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvingen, of opgevangen hadden, of die overwogen om dit te doen. Meer dan 650 gastgezinnen namen deel.

Met dit project willen we de overheid en sociale organisaties informeren over de behoeften, mogelijkheden en grenzen van de gastgezinnen, en de mensen die zij opvangen.

Onderzoekers

Dit onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het Onderzoekscentrum Sociaal Werk en het Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Naast Mieke Schrooten werken deze onderzoekers mee:  Jan Claeys, Pascal Debruyne, Harm Deleu, Dirk Geldof, Nele Gulinck, Gianni Loosveldt, Wim Peersman, Kaat Van Acker en Sylvie Van Dam.

huisje in kleuren van Oekraiense vlag