Vaders, zonen en islam: migreren tussen Oedipus & Abraham

(Heruitgave van het) verslag van het seminarie van 5 dec 2012 over vader-zoonrelaties in migratiegezinnen, met bijdragen van Redouane Ben Driss, Hans Van Crombrugge en Koen Baeten.

Verslag van het seminarie van 5 dec 2012 over vader-zoonrelaties in migratiegezinnen - 2012

Waarom gaat het vaak fout tussen ouders en kinderen, tussen vaders en zonen in migratiegezinnen? Redouane Ben Driss, psycholoog-psychotherapeut bij CGG Brussel - Steunpunt Cultuursensitieve Zorg, ziet dagelijks vaders die vastlopen in hun vaderrol.

Hij stelt vast dat de ‘westerse’ Oedipusmythe, die klassiek het vader-zoonconflict weergeeft, niet werkt als kader om gezinnen in de migratie, vooral van Maghrebijnse origine, te helpen. In de islamitische Abraham- of Ibrahimmythe vindt hij inspiratie voor een meer gelijkwaardige vader-zoonverhouding, een model van ‘verantwoordelijk engagement’ en van harmonie, eerder dan conflict, tussen vader en zoon.

Het Kenniscentrum Gezinwetenschappen ging graag in op zijn vraag om samen na te denken over betere manieren om gezinnen in de migratie te ondersteunen. Tijdens een seminarie op 5 december repliceerden twee van onze medewerkers, Hans Van Crombrugge en Koen Baeten, tevens docenten in de opleiding Gezinswetenschappen, op zijn stelling.

 

 

 

afbeelding van abraham en isaac

Praktisch