Met de nodige afstand? Een staat van het gezinsbeleid in Vlaanderen 2020

We maakten een analyse van het gezinsbeleid in Vlaanderen anno 2020 en we vroegen enkele stakeholders om hierop te reageren. Je kan de tekst downloaden.

Een woelig jaar voor gezinnen

Voor gezinnen was 2020 een bewogen jaar. De omstandigheden dwongen hen om actief na te denken over hoe ze zich verhouden tot elkaar en tot hun naasten. Wie behoort tot de bubbel? Van wie moeten ze afstand houden? Ook voor het gezinsbeleid in Vlaanderen was 2020 een uitzonderlijk jaar. Zowel overheden als hulporganisaties moesten snel kunnen schakelen en creatieve antwoorden zoeken op complexe vragen. Tegelijk liep het 'gewone' beleid verder.

Reeds in mei 2020, middenin de eerste golf van de pandemie, maakten we een analyse van de impact van de crisis en de crisismaatregelen op gezinnen.

Nu kunnen we, met iets meer afstand, bekijken hoe het beleid zich in 2020 verhield tot gezinnen in Vlaanderen. De coronamaatregelen maken daar een belangrijk deel van uit, maar we kijken ook verder.

Op woensdagvoormiddag 24 februari presenteerden we online onze analyse van het gezinsbeleid in Vlaanderen anno 2020 en vroegen we enkele stakeholders om hierop te reageren.

  • Hebben we het afgelopen, bijzondere jaar iets geleerd wat het gezinsbeleid in de toekomst zeker moet meenemen?
  • Welke invullingen van 'gezin' lezen we uit de beleidskeuzes; is gezinsbeleid voldoende inclusief?
  • Welke tendensen kunnen we zien in het gezinsbeleid?
mozaiekbeeld van gezinnen

Download onze analyse

Gianni Loosveldt en Kathleen Emmery hebben de feedback van de stakeholders en van de deelnemers verwerkt in hun analyse. Je kan de geactualiseerde versie downloaden.

Download onze analyse

Herbekijken?

Kon je er niet bij zijn, of herbekijk je graag enkele fragmenten?

Dat kan via ons You Tube-kanaal of via onderstaande directe linken:

Reflecties

Reacties uit het publiek