Jong met een hart voor familie. Hoe jongeren denken over gezinnen

Jongeren en hun gezin: dat klikt, als je ’t hun vraagt! Voor dit boek vroegen studenten Gezinswetenschappen aan tientallen jongeren hoe zij tegenover hun familie staan en welk gezin ze voor zichzelf dromen. Keer op keer blijkt hoe sterk jonge mensen zich engageren, voor hun gezin, maar ook voor hun omgeving.

Mijn droomouders...

 • '... zijn mijn ouders, als ik ouder word, zal ik hetzelfde doen als mijn ouders, maar dan beter.’
 • ‘Ik heb geen droomouders. Mijn ouders zijn niet perfect, maar ze hebben mij het belangrijkste getoond en doorgegeven: liefde!’
 • ‘De manier waarop mijn ouders ons hebben opgevoed, wil ik voortzetten. Dat betekent: respect hebben voor ouderen, voor andere religies en voor iedereen.’
 • ‘Als ouders zeggen “In mijn tijd …”, dan haal ik de schouders op en zeg “maar we leven nu niet meer in jouw tijd”. Dat maakt dus geen indruk.’ 
 • ‘Je kunt beter een knuffel krijgen dan een iPhone.’

'Jong met een hart voor familie' 

Jongeren en hun gezin: dat klikt, als je ’t hun vraagt! Voor dit boek bevroegen we tientallen jongeren hoe zij tegenover hun familie staan en welk gezin ze voor zichzelf dromen. Keer op keer blijkt hoe sterk jonge mensen zich engageren, voor hun gezin, maar ook voor hun omgeving.

Studenten uit de opleiding Gezinswetenschappen werkten voor dit boek in het opleidingsonderdeel Project II mee aan onderzoek gevoerd door docenten/medewerkers van het kenniscentrum. Ze werkten rond verschillende thema's, maar altijd met een focus op jongeren en hun (visie op) gezinnen.

De volgende thema's komen aan bod in het boek:

 1. Je bent jong en je kunt wat
  Kathleen Emmery, Eline Mechels & Lut Verstappen
 2. Laat me los … en houd me vast
  Claire Wiewauters
 3. Identiteitsontwikkeling bij jongeren uit migratiegezinnen
  Patrick Meurs
 4. Opvoedingsidealen van moslimjongeren
  Naïma Lafrarchi, Hans Van Crombrugge & Koen Ponnet
 5. Evoluties van vaderbeelden bij jongeren
  Simonne Vandewaerde
 6. Werk en privéleven bij Generatie X en Y
  Miet Timmers
 7. Copingstrategieën bij adolescenten en ouders uit verschillende inkomensgezinnen
  Koen Ponnet
 8. ‘Krijgen we onze bal terug?’ De autonomie van jongeren in jeugdsportclubs ondersteunen
  Joris Lambrechts, Hans Van Crombrugge
 9. Jongeren zoeken hun plek in de publieke ruimte
  Dirk Luyten
 10. Het laatste woord
  Kathleen Emmery, Eline Mechels & Lut Verstappen

Jongeren hebben het laatste woord

Dit boek vertrekt van het perspectief van de jongeren. Op basis van onderzoek en veel gesprekken met jongeren, soms ook met hun ouders, krijg je in dit boek een genuanceerd beeld van wat jongeren denken over gezin en familie.

Via focusgroepen lieten we daarenboven honderd leerlingen uit Brusselse middelbare scholen aan het woord over de thema's uit het boek. Citaten van deze scholieren vind je doorheen het boek. Ook het laatste hoofdstuk werd volledig door hun citaten gevormd. 
Leerlingen van de Brusselse kunsthumaniora Sint-Lukas gaven hun creatieve visie over jongeren en gezinnen. Hun werk illustreert het boek en wordt ook tentoongesteld op onze campus.

'Jong met een hart voor familie' brengt herkenbare verhalen van jongeren uit diverse gezinnen van vandaag. Geen probleem-, hang- of radicaliserende jongeren, maar gewone meisjes en jongens die de gezinnen van morgen zullen vormgeven.

 

 

 

 

cover boek jong met een hart voor familie

Lezen!