'Een week mama, een week papa?'
Boek van docente Claire Wiewauters en bemiddelaar Monique van Eyken dat vertrekt vanuit het perspectief van het kind, met veel tips voor ouders en gezinsbegeleiders. De boodschap van dit boek, voorrang geven aan de noden van kinderen en je regeling aanpassen naargelang hun leeftijd, is duidelijk actueel, gezien de vele reacties in de media en nieuwe initiatieven.
Samenvatting
Als ouders scheiden, ervaren kinderen onrust en onzekerheid, boosheid en verdriet. Hun veiligheid en vertrouwen komen op losse schroeven te staan. ‘Thuis’ wordt vanaf nu ‘bij mama’ en ‘bij papa’. Kinderen hebben tijd nodig om hun veerkracht terug te vinden. Ouders kunnen hen daarbij helpen. Aandachtig kijken en luisteren naar het gedrag en het verhaal van kinderen is nodig. Voorrang geven aan de noden en behoeften van kinderen, op maat van de leeftijd, kan ouders al een heel eind op weg helpen. Dat is een hele opdracht voor ouders in een periode waarin ze naast de eigen innerlijke strijd ook veel praktische regelingen moeten treffen.
Het boek 'Een week mama, een week papa? Wat kinderen bij een scheiding écht nodig hebben' geeft ouders en begeleiders een duidelijk zicht op wat een scheidingsproces met kinderen doet. De auteurs geven concrete adviezen aan ouders en hun context die helpend zijn tijdens de scheidingsstorm. Verbinding is hierbij het sleutelwoord.
Info
Meer weten over de thema's van het boek?
- Claire Wiewauters geeft over deze thematiek een bijscholing in het voorjaar van 2016 en een lezingensreeks voor de Gezinsbond.
- Op 13 juni 2014 stelden we het boek voor tijdens een colloquium.
- Op 29 september 2015 organiseren we (samen met diverse andere organisaties) de conferentie 'Gezinstransities vanuit het perspectief van de kinderen'
Acties in de media
met reacties van Claire of verwijzingen naar haar boek: [je vindt de meeste artikels hiernaast of via de linken hieronder]:
- "Geef kinderen van gescheiden ouders meer inspraak": Jongerenbeweging KAJ lanceert een film met getuigenissen van kinderen en jongeren, over de gevolgen van echtscheidingen.
- KAJ-leden vertelden hierover bij Hautekiet op Radio 1 op woensdag 22/10/14.
- In De Morgen van 22/10/14 publiceerde KAJ een Open Brief.
- In het tv-praatprogramma Reyers Laat (canvas) en in het vtm-nieuws zetten Thomas en Nika op 22/10/14 een ijzersterk getuigenis neer.
- 'Soms nam ik na school de bus naar de verkeerde ouder', vertellen ze in Het Nieuwsblad van 23/10/14.
- 'Nu nog luisteren', reageert Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad in haar edito op 23/10/14.
- Als reactie op de KAJ-actie pleit CD&V voor de verplichting van een ouderschapsplan.
- Claire reageerde in Het Laatste Nieuws van 24/10/14: "Vandaag vertrekken alle regelingen vanuit de klassieke verblijfsregeling. Terwijl je vanuit de wensen van het kind moet vertrekken. Dat wil elke zondag naar de scouts, elke woensdag naar voetbaltraining."
- Ook het Kinderrechtensecretariaat pleit voor voorzichtigheid bij de invoering van een ouderschapsplan, want ook zo'n plan garandeert op zich niet dat kinderen en jongeren gehoord worden. Bovendien is een ouderschapsplan behoorlijk statisch en houdt het te weinig rekening met het feit dat kinderen in ontwikkeling zijn. Het plan moet dus de nodige flexibiliteit toelaten zodat men tijdig kan inspelen op veranderingen in de leefwereld van kinderen.
- Ook de Gezinsbond pleit voor een ouderschapsplan, in hun publicatie 'Focus op ouderschapsplan' van juni 2018, waarin Claire Wiewauters het hoofdstuk 'Hoe leg je de verblijfsregeling vast in het ouderschapsplan?' schreef.
- 'Proclamatie na scheiding? Wees beiden aanwezig' vragen Nederlandse studenten. Claire en Monique stuurden er een open brief over. Je vindt deze hiernaast.
- Op 30 april zond Koppen een reportage uit over het Nederlandse therapieprogramma 'Kinderen uit de knel' dat bij vechtscheidingen gebruikt wordt. Claire schreef hierover een opiniestuk: 'Het stoppen van het gevecht is één ding. Het voorkomen van het gevecht is een ander.'
- ‘De week-weekregeling is niet ideaal voor jonge kinderen’. Claire reageerde op het artikel ‘Een kind is toch geen ‘‘goed’’ dat je moet verdelen? ’, in Knack, 7 maart 2020.
Persartikels en reportages over het boek
- Een recensie van het boek verscheen op Sociaal.Net in december 2015.
- "Nu moet ík voor mijn zusje zorgen, dacht ik toen mijn vader wegging. En voor mama." Mooie reportage van Carine Stevens in Libelle op 14/10/14, met concrete tips van Claire.
- De Standaard berichtte op 16/06/14 over het boek: 'Verblijfsregeling moet mee evolueren met leeftijd kind'
- In Het Nieuwsblad wijdde Peter Mijlemans 14/06/14 zijn edito aan 'Een week mama, een week papa': 'Vertrek niet van je eigen belang/recht maar van dat van het kind. Quote van Claire: ‘Een jong kind kan zijn belangrijkste gehechtheidsfiguur, of dat nu de moeder of de vader is, niet lang missen’
- De Bond publiceerde op 30/05/14 een interview met Claire.
- Op de Boekenbeurs van 2014 gaf Claire een lezing en signeersessie (31/10/2014).
Auteurs
Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen kon niet aanwezig zijn bij de boekpresentatie op 13 juni. Claire Wiewauters had wel een gesprek met hem over de thema's van het boek. Enkele fragmenten: