'Een week mama, een week papa?'

Boek van docente Claire Wiewauters en bemiddelaar Monique van Eyken dat vertrekt vanuit het perspectief van het kind, met veel tips voor ouders en gezinsbegeleiders. De boodschap van dit boek, voorrang geven aan de noden van kinderen en je regeling aanpassen naargelang hun leeftijd, is duidelijk actueel, gezien de vele reacties in de media en nieuwe initiatieven.

Samenvatting

Als ouders scheiden, ervaren kinderen onrust en onzekerheid, boosheid en verdriet. Hun veiligheid en vertrouwen komen op losse schroeven te staan. ‘Thuis’ wordt vanaf nu ‘bij mama’ en ‘bij papa’. Kinderen hebben tijd nodig om hun veerkracht terug te vinden. Ouders kunnen hen daarbij helpen. Aandachtig kijken en luisteren naar het gedrag en het verhaal van kinderen is nodig. Voorrang geven aan de noden en behoeften van kinderen, op maat van de leeftijd, kan ouders al een heel eind op weg helpen. Dat is een hele opdracht voor ouders in een periode waarin ze naast de eigen innerlijke strijd ook veel praktische regelingen moeten treffen.

Het boek 'Een week mama, een week papa? Wat kinderen bij een scheiding écht nodig hebben' geeft ouders en begeleiders een duidelijk zicht op wat een scheidingsproces met kinderen doet. De auteurs geven concrete adviezen aan ouders en hun context die helpend zijn tijdens de scheidingsstorm. Verbinding is hierbij het sleutelwoord.

 

 

baby

Info

Uitgegeven bij Lannoo, 2014

Prijs: 24,99 euro

>> Bestellen

 

Meer weten over de thema's van het boek?

 

Acties in de media

met reacties van Claire of verwijzingen naar haar boek: [je vindt de meeste artikels hiernaast of via de linken hieronder]:

 • "Geef kinderen van gescheiden ouders meer inspraak": Jongerenbeweging KAJ lanceert een film met getuigenissen van kinderen en jongeren, over de gevolgen van echtscheidingen.
  • KAJ-leden vertelden hierover bij Hautekiet op Radio 1 op woensdag 22/10/14.
  • In De Morgen van 22/10/14 publiceerde KAJ een Open Brief.
  • In het tv-praatprogramma Reyers Laat (canvas) en in het vtm-nieuws zetten Thomas en Nika op 22/10/14 een ijzersterk getuigenis neer.
  • 'Soms nam ik na school de bus naar de verkeerde ouder', vertellen ze in Het Nieuwsblad van 23/10/14.
  • 'Nu nog luisteren', reageert Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad in haar edito op 23/10/14.

    
 • Als reactie op de KAJ-actie pleit CD&V voor de verplichting van een ouderschapsplan.
  • Claire reageerde in Het Laatste Nieuws van 24/10/14: "Vandaag vertrekken alle regelingen vanuit de klassieke verblijfsregeling. Terwijl je vanuit de wensen van het kind moet vertrekken. Dat wil elke zondag naar de scouts, elke woensdag naar voetbaltraining."
  • Ook het Kinderrechtensecretariaat pleit voor voorzichtigheid bij de invoering van een ouderschapsplan, want ook zo'n plan garandeert op zich niet dat kinderen en jongeren gehoord worden. Bovendien is een ouderschapsplan behoorlijk statisch en houdt het te weinig rekening met het feit dat kinderen in ontwikkeling zijn. Het plan moet dus de nodige flexibiliteit toelaten zodat men tijdig kan inspelen op veranderingen in de leefwereld van kinderen.
 • Ook de Gezinsbond pleit voor een ouderschapsplan, in hun publicatie 'Focus op ouderschapsplan' van juni 2018, waarin Claire Wiewauters het hoofdstuk 'Hoe leg je de verblijfsregeling vast in het ouderschapsplan?' schreef.
 • 'Proclamatie na scheiding? Wees beiden aanwezig' vragen Nederlandse studenten. Claire en Monique stuurden er een open brief over. Je vindt deze hiernaast.
 • Op 30 april zond Koppen een reportage uit over het Nederlandse therapieprogramma 'Kinderen uit de knel' dat bij vechtscheidingen gebruikt wordt. Claire schreef hierover een opiniestuk: 'Het stoppen van het gevecht is één ding. Het voorkomen van het gevecht is een ander.
 • De week-weekregeling is niet ideaal voor jonge kinderen’. Claire reageerde op het artikel ‘Een kind is toch geen ‘‘goed’’ dat je moet verdelen? ’, in Knack, 7 maart 2020.

 

Persartikels en reportages over het boek

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen kon niet aanwezig zijn bij de boekpresentatie op 13 juni. Claire Wiewauters had wel een gesprek met hem over de thema's van het boek. Enkele fragmenten: