Gezinnen na migratie. Studiedag van 13 mei 2022 - Internationale Dag van het Gezin

België was nog nooit zo superdivers als vandaag. Ook gezinnen waren nog nooit zo divers. Maar is de hulpverlening aan gezinnen voldoende divers-sensitief en bereiken we alle gezinnen? Welke uitdagingen stelt de vluchtelingencrisis aan hulpverlening en gezinsbeleid? Waarom is er dringend nood aan een 'ont-witting' van het gezinsbeleid?

We zoeken antwoorden in het boek ‘Gezinnen na migratie. Hulpverlening en gezinsbeleid in een superdiverse samenleving', onder redactie van Dirk Geldof, Kaat Van Acker, Gianni Loosveldt en Kathleen Emmery

Het werden boeiende gespekken op de studiedag en boekvoorstelling op vrijdag 13 mei 2022, in het kader van de Internationale Dag van het Gezin.

Tijdens de studiedag was ook de fototenstoonstelling 'Onderweg' te zien op onze campus.

Gezinnen na migratie
Bekijk de presentaties

Programma

9u30-9u40: Intro door spoken word artist, én afgestudeerde in Gezinswetenschappen,  Yasmina Lemsiah

9u40-10u: Lezing Gezinnen in België: nog nooit zo divers, door de redacteurs van het boek
10u-10u30: Lezing Naar een ont-witting van het gezinsbeleid? Uitdagingen voor hulpverlening en gezinsbeleid, door de redacteurs van het boek

Bekijk de presentatie

10u30-11u15: Panelgesprek Kleurenblind of divers-sensitief: hoe spelen gezinsbeleid en hulpverlening in op de groeiende superdiversiteit?

Vlaanderen wordt diverser, dus ook de gezinnen in Vlaanderen. Hoe kan gezinsondersteuning deze superdiverse gezinnen bereiken en zijn aanbod hierop afstemmen? Bereikt een universele aanpak alle gezinnen of is een categoriale benadering nodig? Hoe omgaan met meertaligheid? 

Panelleden:

 • Charlotte Reilhof, beleidsmedewerker geïntegreerd gezinsbeleid, en aanspreekpunt Groeipakket, Agentschap Opgroeien 
 • Fatma Qorlazja, HR-adviseur bij Verso  
 • Emel Tuncel, stafmedewerker en coördinator cultuursensitieve pleegzorg bij Pleegzorg Oost-Vlaanderen vzw (verontschuldigd)

Moderator: Nadia Dala, journaliste

11u15-11u45: Koffiepauze

11u45-12u30: Panelgesprek Gezinnen en gezinsbeleid in oorlogstijd: (gezins)ondersteuning voor Oekraïense gezinnen

Ons land ontvangt momenteel veel Oekraïense gezinnen, vaak alleenstaande moeders met kinderen. Het is een opdracht voor het gezinsbeleid om hen te ondersteunen. Wat zijn de uitdagingen? Wat is er nodig?   

Panelleden:

 • Tine Claus, coördinator Vluchtelingenwerk Vlaanderen
 • Katrien Herssens, projectverantwoordelijke integratie van nieuwkomers, OCMW Gent 
 • Willem Gordts, coördinator integratie bij Caritas 
 • Thierry Taverna, adjunct-kabinetschef voor welzijn en jeugd van Wouter Beke, toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding (verontschuldigd)

12u30-13u30: Broodjeslunch

13u30-15u: Workshops

 • Recht op een gezinsleven voor vluchtelingen? Hoe gezinnen begeleiden bij/na gezinshereniging? Begeleid door: 
  • Pascal Debruyne, docent bij de opleiding Gezinswetenschappen en onderzoeker bij het kenniscentrum voor een project over gezinshereniging
  • Katrien Herssens, projectverantwoordelijke integratie van nieuwkomers, OCMW Gent 
  • Benoit Dhondt, advocaat vreemdelingenrecht bij Antigone advocaten
  • Bieke Van Houdt, medewerker NMBV en Voogd bij Caritas 
  • Feras Almahdoun, medewerker van Mondiale Werken en ervaringsdeskundige
  • Nikhat Kiros Sereke, medewerker van de Community Health Workers in Gent en actief bij Erigent (Eritrese zelforganisatie)
 • Hoe Oekraïense vluchtelingen(gezinnen) passend begeleiden?  
  Begeleid door:
  • Nadia Rogatska, ziekenhuispastor UZ Gent, brugfiguur Oekraïens klasje Sint-Paulusbasisschool ‘De Wonderboom’ Gent en vrijwilliger netwerken voor Oekraïense vluchtelingen
  • Willem Gordts, coördinator integratie bij Caritas 
  • Emel Tuncel, stafmedewerker en coördinator cultuursensitieve pleegzorg bij Pleegzorg Oost-Vlaanderen vzw (verontschuldigd)
  • Farah LadanHuis van het Kind Leuven

15u: Drink

Fototentoonstelling 'Onderweg'

Deze tentoonstelling was tijdens de studiedag te zien op onze campus.

Ze maakt deel uit van ‘Onderweg’, een belevingsonderzoek met kinderen op de vlucht dat liep aan het expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School aan de Karel de Grote Hogeschool (2019-2021). Het onderzoek brengt in kaart hoe kinderen op de vlucht hun vrije tijd en hun schooltijd beleven.

De selectie prachtige foto’s wil het leven van kinderen op de vlucht niet verbloemen noch stileren, maar toont dat de leefwereld en de manier waarop kinderen, ouders, begeleiders en leraren die vormgeven ook mooi zijn. Omdat de kinderen kwetsbaar en ook bijzonder krachtig zijn.

Meer informatie

Wil je het boek bestellen?

Het boek kost 25 euro + 4,5 euro verzendingskosten (binnen België). 

Hier vind je alle info

 

Zoals elk jaar beantwoorden we als Kenniscentrum Gezinswetenschappen de oproep van de Verenigde Naties om rond de Internationale Dag van het Gezin extra aandacht te besteden aan een actueel thema dat gezinnen aanbelangt en het debat hierover te stimuleren. Voor 2022 kozen we het thema 'Gezinnen na migratie', een zeer actueel thema dat aansluit bij enkele onderzoekslijnen waar we de laatste jaren intens op gewerkt hebben: de impact van migratie en vlucht op gezinnen en hoe we gezinnen hier beter in kunnen ondersteunen, in de context van een superdiverse samenleving.
Kathleen Emmery
Coördinator van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen
logo van de Internationale Dag van het Gezin