In gesprek geraakt. Handboek over communiceren voor sociale hulpverleners.

In gesprek geraakt geeft je handvatten en methodieken die je helpen communiceren in het superdiverse sociaal-agogische domein.

Het boek is theoretisch onderbouwd maar ook hands-on en praktisch toepasbaar dankzij de vele voorbeelden, oefeningen en reflectievragen. 

Het werd geschreven voor een team van docenten Gezinswetenschappen en het wordt ook als handboek in de opleiding gebruikt.

Handboek over communiceren voor sociale hulpverleners

In gesprek geraakt

Luisteren en communiceren, doen we dat niet allemaal spontaan? Maar gaan we ook écht met elkaar in gesprek? Luisteren we oprecht naar elkaar? Vullen we misschien soms te veel voor de anderen in, zonder rekening te houden met hun standpunt? Geven we niet vaak te veel goedbedoeld advies?

Voor (toekomstige) hulpverleners zijn dit des te belangrijke vragen om bij stil te staan. In gesprek gaan is meer dan dagelijkse kost: het is een heuse vaardigheid waar je inzicht en ervaring voor nodig hebt.

In gesprek geraakt geeft je handvatten en methodieken die je helpen communiceren en reflecteren binnen het superdiverse sociaal-agogische domein. Het boek is theoretisch onderbouwd maar ook hands-on en praktisch toepasbaar dankzij de vele voorbeelden, oefeningen en reflectievragen.

Een verhelderende en confronterende uitnodiging voor hulpverleners (in wording) om bewuster te communiceren en zich in gesprek daadwerkelijk te laten raken.

 

Cover boek in gesprek geraakt
Geschreven door een team van docenten Gezinswetenschappen

Meer info over dit boek

Dit boek is het resultaat van teamwerk. Niet minder dan zeven docenten uit de bacheloropleiding Gezinswetenschappen hebben hun kennis en ervaringen gebundeld om dit hands-on handboek szmen te stellen. Elk van hen was of is op een of andere wijze betrokken bij de praktijkvakken van deze opleiding, zoals gesprekstechnieken, actief luisteren of helpende gesprekken.

Dit boek is bedoeld voor alle hulpverleners in de sociale sector die hun communicatie als professional willen verbeteren. Voor studenten uit de opleiding Gezinswetenschappen zit dit boek in hun cursuspakket

  • Nele De Ganseman (°1979) is pedagoge en behaalde een postgraduaat Coaching, supervisie en teambegeleiding. Bij Gezinswetenschappen begeleidt ze studenten in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en werkt ze aan waarderende veranderingsprocessen. Daarnaast is ze de bezieler van Sprankelcoaching.
  • Joris Dewispelaere (°1963) is psycholoog, experiëntieel psychotherapeut en existentieel counselor. Joris behaalde een doctoraat over partnerrelatiebegeleiding. Hij is docent in de bacheloropleiding en en onderzoeker aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee.
  • Annelies Goossens (°1986) is psychologe en cliëntgericht psychotherapeute. Ze is als praktijkassistente verbonden aan de KU Leuven, praktijklector in hogeschool Odisee en is bovendien werkzaam als klinisch psychologe in de groepspraktijk PsychE.
  • Kim Lecoyer (°1982) is psychologe, islamkundige en behaalde een doctoraat in de (mensen)rechten. Ze is onderzoeker aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen en docent in de bachelor Gezinswetenschappen.
  • Leen Sannen (°1974) is sociologe, loopbaancoach en existentieel counselor. Ze deed onderzoek aan het HIVA-KU Leuven, onder meer rond activering en empowerment. Ze is praktijkbegeleider bij de bachelor Gezinswetenschappen.
  • Lieve Van der Straeten (°1958) is maatschappelijk werker, criminologe, contextuele hulpverlener en bemiddelaar in familiezaken. Bij het CAW werkte ze als gezins- en relationeel hulpverlener en familiaal bemiddelaar. Tot haar pensionering in sepetelber 2023 was ze docent en praktijkbegeleider in de opleiding Gezinswetenschappen.
  • Herman Vanarwegen (°1956) is orthopedagoog, gepassioneerd door communicatie en zingeving. In de opleiding Gezinswetenschappen staat hij borg voor ervaringsgericht trainen van gespreksvaardigheden.

Praktisch

Titel: In gesprek geraakt. Handboek voor hulpverleners: van basis tot verdieping

Auteurs: Nele De Ganseman, Joris Dewispelaere, Annelies Goossens, Kim Lecoyer, Leen Sannen, Lieve Van der Straeten en Herman Vanarwegen

EAN: 9789072201447

Aantal pag: 300

Prijs: 35 euro

Bestellen: dit kan via de uitgever of de boekhandelaaar

Info voor studenten: voor studenten uit de opleiding Gezinswetenschappen zit dit boek in hun cursuspakket. Zij moeten dit bestellen via het studentenplatfom!

Iets voor jou? (En je bent geen student Gezinswetenschappen?)