Lunchlezing en tentoonstelling 'Één in diversiteit - Zo zijn wij !'
De fototentoonstelling 'Één in diversiteit - Zo zijn wij !', door Jill Bertels, toont in tien portretten hoe divers de LGBTQI-gemeenschap is.
De tentoonstelling is een initiatief van de Regenboogambassadeurs. Zij komen op voor de belangen van oudere holebi's en transgenders en geven vormingen en lezingen in heel Vlaanderen over de leefwereld en noden van ouderen LGBTQI's.
Naar aanleiding van deze tentoonstelling komen ze ook op onze campus langs voor een lunchlezing.
Terug de kast in?
'Oudere holebi’s in het rusthuis gaan soms terug de kast in', kopten enkele kranten eerder dit jaar. Er zijn naar schatting 200.000 oudere holebi’s en transgenders in ons land. Een deel van hen woont in woonzorgcentra of komen in dienstencentra en dagcentra. Anderen zijn actief in seniorenverenigingen en wonen nog thuis. Vaak rust er nog een taboe op seksualiteit en intimiteit in de ouderensector. Holebi’s en transgenders durven niet altijd zichzelf te zijn en kruipen vaak opnieuw in de kast.
Zij waren jong in een periode waarin hun geaardheid onbespreekbaar was, waar ze een deel van zichzelf moesten verstoppen. Sommigen deden wel hun coming-out of ze leefden een bescheiden leven met hun partner. Ouderen willen zich thuisvoelen en niet uitgesloten worden door zorgverleners, andere bewoners of leden van hun vereniging. Daarom is het essentieel om in de ouderenzorg een cultuur te creëren die genderdiversiteit en seksuele oriëntatie aanvaardt.
'Wij zwijgen niet langer'
De Regenboogambassadeurs zijn een groep ervaringsdeskundige vrijwilligers die zich inzetten om een holebi- en transgendervriendelijk beleid in de professionele ouderenzorg en mantelzorg te bevorderen.
Zij ondersteunen zorgorganisaties, zorgteams, en senioren die opkomen voor een holebi- en transgendervriendelijk beleid in de ouderenzorg om te zorgen voor een veilige woonplek voor hen.
Ze organiseren infosessies voor studenten die morgen het kader zullen uitmaken in deze centra.
Praktisch:
- Datum: donderdag 26 september, 12u45-13u45
- Plaats: Campus Schaarbeek, zaal Zonnebloem
- Deelname gratis
Steeds opnieuw uit de kast komen
“Wat we vaak vergeten is dat coming-out geen eenmalige gebeurtenis is", vertelt Johanna Pas, auteur en beheerder van boekhandel Kartonnen Dozen, in de inleiding van de brochure bij de tentoonstelling. "Telkens komen andere situaties waarin we steeds opnieuw moeten vertellen dat we afwijken van de norm: een andere job, de nieuwe buren, een groepsreis,... Hoe graag we het ook zouden willen, uit de kast komen is een werk van lange adem, zolang de samenleving het niet vanzelfsprekend vindt dat er ook andere mogelijkheden zijn dan mannetje/vrouwtje, zowel in relaties als in genders."
Tien portretten
Deze tentoonstelling toont hoe divers de LGBTQI-gemeenschap is, en hoe mooi ze is in haar diversiteit. Het is een hart onder de riem voor holebi- en transgender personen van alle leeftijden en een eyeopener voor mensen die misschien een eenzijdig beeld hadden van holebi’s en transgenders. Er hoort een brochure bij waarin je het verhaal leest van alle geportretteerde mensen.
Bea en Maggy bijvoorbeeld (die je hierbij op de foto ziet), die al van kindsbeen af wisten dat ze anders waren, maar pas na een lang leven conform de heteronormen, durfden kiezen voor de liefde, voor elkaar. Of Paul en Roger, beiden zeer actief in de LGBTQI-beweging, en met bijna een generatie tussen hen. En Aaron, die na een lange zoektocht besloten heeft dat moeten kiezen tussen m of v, verwarrend en beperkend is.
"Moeten zwijgen over jezelf en wie je bent en bent geweest, is een hartverscheurende vorm van eenzaamheid die hopelijk geen enkele puber, volwassene of oudere ooit nog zal hoeven voelen," besluit Johanna Pas. Deze tentoonstelling kan daar zeker toe bijdragen.
Praktisch
Data: van 19 augustus tem 2 oktober tijdens de kantooruren en op zaterdagen
Plaats: Odisee - campus Schaarbeek
Foto: portret van Bea en maggy, (c) Jill Bertels (niet bedoeld om verder te verspreiden)
Met de steun van Stuvo+ !