Activiteitenverslag 2018

In het activiteitenverslag van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen vind je een overzicht van onze publicaties, artikels, studiedagen, bijscholingen... in 2018, maar ook wat het jaar voor onze onderzoekers zo bijzonder maakte.

We doen hetzelfde, we zijn dezelfde … toch kozen we in 2018 voor een nieuwe naam: Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Een naam die niet alleen korter is en vlotter klinkt, maar die ons ook beter past. We zijn immers al lang geen ‘instituut’ meer, maar een centrum van onderzoek en kennis in het ruimere geheel van hogeschool Odisee. Gezinswetenschappen, dat blijft, want denken en werken over gezinnen en hoe ze beter te ondersteunen, is wat we doen.

Tegelijk is de link tussen onderzoek en onderwijs sterker dan ooit, getuige de vele mooie samenwerkingen in het voorbije jaar. Zo hebben studenten Gezinswetenschappen in 2018 onder meer meegewerkt aan onderzoek naar diversiteit in de jeugdbeweging en naar de werking van Huizen van het Kind. Bovendien draaiden onze studenten ook dit jaar volop mee in de organisatie van de tweede Diversi-Date, de ontmoetingsdag voor Brusselse jongeren met diverse achtergronden. Dit geslaagde uitwisselingsmoment wordt in 2019 herhaald en er is nu ook een onlinegids beschikbaar voor scholen die er zelf mee aan de slag willen gaan. 

In 2018 was onze campus voor het eerst ook de thuisbasis voor een Engelstalige Summerschool, waarbij studenten uit binnen- en buitenland zich twee weken verdiepten in de ondersteuning van vluchtelingengezinnen. De vluchtelingenproblematiek werd het voorbije jaar verder uitgediept in twee lopende onderzoeken, over woonbegeleiding door vrijwilligers en over de veerkracht van vluchtelingengezinnen.

We lanceerden dit jaar ook een tool voor ouders van suïcidale jongeren en we onderzochten hoe het netwerk van mensen met een beperking en mensen in armoede versterkt kan worden.

In dit jaarverslag lees je meer over bovengenoemde projecten, maar ook over al onze andere afgelopen activiteiten, publicaties en onderzoeken. Gezinnen ondersteunen en de ondersteuning van gezinnen verbeteren, daar blijft het voor ons om draaien. Ook in 2019! 

Tanja Nuelant, studiegebied-directeur en Kathleen Emmery, coördinator van het kenniscentrum

Activiteitenverslag 2018