Broer of zus, de match van je leven. Fairness in siblingrelaties

Publicatie n.a.v. de Internationale Dag van het Gezin, over de unieke band tussen broers en zussen.

Elk jaar op 15 mei vieren de VN de Internationale Dag van het Gezin. Ze roepen hun lidstaten op om rond die dag extra aandacht te besteden aan een actueel gezinsthema. Sinds 1997 beantwoordt het Kenniscentrum Gezinswetenschappen deze oproep met een jaarlijkse publicatie over gezinsbeleid en met een studiedag. In 2021 focussen we op de band tussen broers en zussen, oftewel ‘siblings’. 

Broers en zussen, kortweg 'siblings', dat zijn relaties voor het leven. Soms zijn ze de beste vrienden, soms komt er afstand in hun relatie, toch blijven ze voor altijd met elkaar verbonden. Vreemd genoeg krijgt deze unieke gezinsrelatie maar weinig aandacht in beleid, hulpverlening of onderzoek.

 

Fairness tussen siblings

De siblingrelatie mag meer in beeld komen, vinden wij. Siblings inspireren elkaar, zorgen voor elkaar en delen vaak zorgtaken. Fairness is daarbij het sleutelwoord. Zowel ouders als siblings streven naar een faire relatie en zoeken steeds weer naar een evenwicht dat ze als fair aanvoelen. 

In dit boek tonen we hoe beleid en hulpverlening de siblingrelatie beter kunnen ondersteunen, zeker als het wat moeilijker gaat. Als siblings uit huis geplaatst worden, bijvoorbeeld, waarom kan dat niet vaker samen? Als je broer of zus aan suïcide denkt, wie zorgt er dan voor jou? Wat als je een erfelijke ziekte hebt en je alleen kan gered worden met de hulp van een sibling? En hoe zit dat precies met de ongelijke behandeling van siblings door hun ouders, nog steeds een groot taboe. Is ongelijk altijd hetzelfde als unfair? 

Het zijn maar enkele voorbeelden van thema’s die siblings raken. Telkens vertrekken we van het perspectief van broers en zussen zelf, verwikkeld in de match van hun leven. 

 

Broer-zus-cover

Hoofdstukken en auteurs

Bijdragen van Kathleen Emmery en Gianni Loosveldt, de samenstellers, en verder ook Elisabeth Adriaens, Zeynep Zümer Batur, Eef Cornelissen, Pascal Debruyne, David De Coninck, Kathleen Emmery, Bo Fagardo, Katja Fournier, Dirk Geldof, Bart Henssen, Yu-Chin Her, Johan Lambrecht, Gianni Loosveldt, Koen Matthijs, Patrick Meurs, Dimitri Mortelmans, Tinneke Moyson, Philippe Noens, Alexandre Reynders, Adelheid Rigo, Johan Stuy, Inge Tency, Salvatore Tomaselli, Kaat Van Acker, Hans Van Crombrugge, Benedikte Van den Bruel, Sjaak van der Geest, Simonne Vandewaerde, Karla Van Leeuwen, Joris Van Puyenbroeck, Sofie Van Rumst, Jorik Vergauwen en Claire Wiewauters.

>> Bekijk hier de inhoudsopgave van het boek

In de media

Het boek kost 25 euro + 4,5 euro verzendingskosten (binnen België). 

Het boek bestellen?

  • Het boek werd op woensdagvoormiddag 12 mei 2021 online voorgesteld, naar aanleiding van de Dag van het Gezin (15 mei). Je kan deze boekvoorstelling en het panelgesprek over differentiële opvoeding hier herbekijken.