Tentoonstelling Binnenbuiten: slaapplaatsen op straat in Brussel

Met foto's van Wilco Bosems voor vzw Diogenes 

dakloze

Fototentoonstelling

Het hele jaar door brengen mannen, vrouwen en zelfs kinderen de nacht door in de straten van Brussel. Lagen karton, een matras, dekens en zakken markeren de plaats waar een tijdelijk bivak wordt opgeslagen, onder een afdak, enigszins beschut voor de weersomstandigheden. 

Vaak kijken voorbijgangers niet op of om, druk bezig met hun eigen zaken, haastig op weg naar werk of huis.

Een paar dagen later is alles weer weg; wat achtergebleven was, is opgeruimd door de straatvegers. Niets herinnert aan de mensen die hier even verbleven, aan hun geschiedenis, hun gedachten en hun dromen. De straat is een rivier en wie niet binnen zit, stroomt mee… 

Op 54 fotopanelen heeft Wilco Bosems deze tijdelijke woonplekken vastgelegd en doet hij ons stilstaan bij hun vluchtige bestaan en het leven van de mensen die ze eventjes bewoonden.

Deze fototentoonstelling loopt op onze campus van vrijdag 29 oktober 2021 tot 5 januari 2022.  

 

Wie is wie?

  • Wilco Bosems (1964) is freelance fotograaf, geboren en getogen in Eindhoven, woont in Brussel. Het thema mens & stad komt vak terug in zijn werk.
  • Diogenes is een straathoekwerkdienst voor daklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tussen fatalistische acceptatie en dwangmatige aanpak werken ze via een derde weg: de brug slaan tussen de straat en de rest van de samenleving. 

 

Boekje en verkoop foto's

  • Bij de tentoonstelling hoort ook een fotoboekje. Dit kan je kopen bij het onthaal van onze campus voor 5 euro.
  • De foto's zelf kan je eveneens kopen, voor 75 euro per stuk, rechtstreeks bij de fotograaf: binnenbuiten.weebly.com

De opbrengst van de verkoop van het fotoboekje en de foto’s komen volledig ten goede aan Diogenes en hun werk voor dak- en thuislozen in Brussel. 

 

Beeld: © Wilco Bosems