Wortelen in nieuwe aarde: inzetten op veerkracht bij kinderen en jongeren met een vluchtverhaal

Werk je met kinderen of jongeren met een migratie- of vluchtverhaal?
Weet je niet goed hoe je het gesprek met hen kan opstarten?

Ontdek het verteldoosje 'Wortelen in nieuwe aarde. Vertelkaarten over vertrekken en aankomen'. 
Het verteldoosje bestaat uit 30 prachtige vertelkaarten, die het verhaal vertellen van een boom die vertrekt vanuit het land waar hij opgroeit, onderweg is en moet wortelen in nieuwe aarde.

Een hartverwarmende tool die de stap naar elkaar kleiner maakt. 

Wortelen in nieuwe aarde
Wortelen in nieuwe aarde: inzetten op veerkracht bij kinderen en jongeren met een vluchtverhaal

Iets voor jou?

Maatschappelijk werkers, leerkrachten, psychologen, ... die werken met kinderen en jongeren met een migratieverhaal. 

In dialoog met kinderen

Op zoek naar manieren om de stem van kinderen met een migratie- of vluchtverhaal tot zijn recht te laten komen werd het verteldoosje ‘Wortelen in nieuwe aarde. Vertelkaarten over vertrekken en aankomen' ontwikkeld.

Het doosje is opgebouwd uit 30 prachtige vertelkaarten, die het verhaal vertellen van een boom die vertrekt uit het land waar hij opgroeit, onderweg is en uiteindelijk moet wortelen in nieuwe aarde.

Het doosje helpt om in gesprek te gaan met kinderen en jongeren over de ervaringen voor, tijdens en na de vlucht.

Methodiek en toepassingsgebied

Het verteldoosje werd ontwikkeld door Claire Wiewauters en Kaat Van Acker. Zij vonden hun inspiratie in de methodiek 'The tree of life', ontwikkeld binnen het narratieve gedachtegoed. 

De methodiek is in de eerste plaats ontwikkeld voor kinderen en jongeren met een vluchtervaring maar kan bij uitbreiding gebruikt worden voor kinderen en jongeren na migratie in brede zin en/of bij andere ingrijpende (gezins)transities.

Het vertelspel kan ingezet worden in context van opvang, onderwijs, hulpverlening en therapie.

Tijdens deze bijscholing leer je de methodiek toepassen in de eigen werksetting, zowel individueel als in groepsverband.

Docenten

Kaat Van Acker is doctor in de sociale en culturele psychologie en experiëntieel psychotherapeut. Ze publiceert en geeft vorming over cultuur en emoties en (psychosociale) begeleiding van vluchtelingengezinnen. Zij is medeauteur van het boek ‘Veerkracht in beweging. Dynamieken van vluchtelingengezinnen versterken.’ (Garant, 2019) en werkte mee aan de methodiek ‘Wortelen in nieuwe aarde’. Zij is tevens medeauteur van de visietekst voor een meer gezins- en kindvriendelijke asielopvang (2022). 

Wortelen in nieuwe aarde 1

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Jongen - Gele muts
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Deze opleiding maakt deel uit van Continue

Continue is hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit langere opleidingen zoals bachelors, graduaten, banaba’s of postgraduaten, volledig op maat van 25-plussers. Of korte opleidingen zoals navormingen, microcredentials en studiedagen.

Continue.be is hét platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen.

Continue, dat is levenslang leren
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

  • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
  • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
  • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
  • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
  • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren